avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... executare pedeapsa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

executare pedeapsa

Buna seara, imi poate spune cineva, aproximativ, la o pedeapsa de 7 ani cu executare (complice furt calificat) cat se va face calendaristic? mentionez ca acesti 7 ani sunt alcatuiti dintr-o pedeapsa de 3 ani cu suspendare si una de 4 primita in acel termen de verificare (daca e corecta exprimarea).
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:49, 2 Decembrie 2010
Calendaristic... 7 ani:)
Bine, exista si institutia liberarii conditionate; in cazul unei pedepse de 7 ani, liberarea conditionata se poate cere dupa ce s-a executat un cuantum de 2/3 din pedeapsa.
Mai sunt si alte conditii pentru a se putea acorda liberarea conditionata!

Av. Claudiu Sorin Feteanu
Eu ma refeream calendaristic in ideea ca din auzite, stiam ca anul de detentie se calculeaza cu 8 luni la an nu 12. E adevarat?
Termenul de verificare, asa cum l-ati denumit dvs este de fapt termen de incercare.
Termenul de încercare: este perioada care se compune din cuantumul pedepsei aplicate, la care se adauga un interval de timp, stabilit de instanţa, între 2 şi 5 ani. Termenul de încercare se socoteşte de la data când hotarârea prin care s-a pronunţat suspendarea condiţionata a executarii pedepsei a ramas definitiva. Termenul de incercare este stabilit de instanta de judecata prin hotarare, verificati hotararea si veti sti care este cuantumul acesteia.
Art.82 C.pen: prevede - Termenul de încercare este durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de încercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp de 2 ani. În cazul când pedeapsa a carei executare a fost suspendata este amenda, termenul de încercare este de un an. Termenul de încercare se socoteste de la data când hotarârea prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva.
In cazul in care, detinutul, in timpul executarii pedepsei privative de libertate dovedeste un comportament care sa conduca la concluzia ca, da semne de indreptare, este staruitor in munca, atunci, dupa executarea a cel putin doua treimi din pedeapsa (asa cum a mentionat si colegul in raspunsul anterior) se poate acorda liberarea conditionata sub control judiciar. :O #-o
Iloredana a scris:

Eu ma refeream calendaristic in ideea ca din auzite, stiam ca anul de detentie se calculeaza cu 8 luni la an nu 12. E adevarat?


Anul de detentie este calculat diferit fata de anul calendaristic, numai daca detinutul, efectueaza munca in timpul detentiei. In aceasta ipoteza, 4 zile de munca echivaleaza cu o saptamana calendaristica.
Daca detinutul nu presteaza munca in timpul detentiei, atunci afirmatia anterioara nu mai este valabila. #-o :((
In termeni academici asa se zice: 8 luni la an:) Este exact ce v-am spus si eu. 8 luni la an=2/3:)
Deci se poate iesi la 2/3 din pedeapsa daca se indeplinesc anumite conditii.
Cat s-a executat efectiv pana acum?
Oricum, sfatul meu ar fi ca atunci cand se va face cererea de liberare conditionata sa se ia legatura cu un avocat.

Av. Claudiu Sorin Feteanu

Alte discuții în legătură

Reabilitare laurici laurici Buna ziua. Un prieten a fost condamnat la 2 ani cu suspendare pentru complicitate la furt. Termenul de reabilitare de la ce data incepe?si care este acesta? va ... (vezi toată discuția)
Perioada de incercare pentru eliberare conditionata ContSters71772 ContSters71772 Buna ziua, as dori sa stiu daca pentru o condamnare cu suspendare la o pedeapsa de 18 luni, care este perioada de incerare, multumesc anticipat, ... (vezi toată discuția)
Sentinta andreeacoto andreeacoto va rog cine imi poate explica ce inseamna acest lucru????fără antecedente penale, pentru complicitate la infractiunea de furt calificat, fapta din 15.08.2010 ... (vezi toată discuția)