avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort - al doilea - revenire la numele purtat "de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort - al doilea - revenire la numele purtat "de fata"

A se casatoreste purtand numele Popescu.
Dupa casatorie i-a numele sotului si anume de Ionscu.
Divorteaza de acesta si isi pastreaza, cu acordul sotului, numele dobandit.
Se recasatoreste si i-a numele noului sot, Georgescu.
Divorteaza si de acesta si doreste REVENIREA la numele de fata si anume Popescu.
Instanta respinge cererea de revenire la primul nume, motivand ca purtarea numelui de Ionescu s-a aprobat prin hotarare judecatoreasca irevocabila si intoarcerea la numele de fata ar insemna o incalcare a autoritatii de lucru judecat.
Eu cred ca nu vorbim de autoritate de lucru judecat intrucat nu sunt indeplinite conditiile obligatorii si cumulative ale unei autoritatii de lucru judecat.
Situatia s-a schimbat de la pronuntarea primului divort si o NOUA solutie a unei instante , pote fi in acel sens sau contradictorie fara sa incalce vreo norma.
In plus purtarea numelui de Ionescu s-a facut prin ACORDUL primului sot, caruia acuma nu i se cere din nou acordul pentru REVENIREA la numele sau. Din moment ce A si-a schimbat numele din Ionescu in Georgescu, revenirea ar trebui facuta cu acordul primului sot; cum acest lucru nu este posibil, consider solutia instantei netemeinica; singurele posibilitati privind numele erau: 1. pastrarea numelui din aceasta a doua casatorie, daca se dorea, SAU revenirea la numele de "fata"
Cel mai recent răspuns: Bogdan-Andrei MURARU , Avocat 11:27, 17 Martie 2008
Mie mi se pare foarte corecta decizia. O data ce femeia si-a schimbat numele dupa primul divort, acela devine numele ei de dinaintea celei de-a doua casatorii si din acest punct de vedere nici nu mai conteaza ca a avit vreodata "nume de fata". La al doilea divort ea are optiunea de a-si pastra numele sau de a reveni la numele de dinainte, dar fara sa aleaga care, ci exact cel care apare pe certificatul de casatorie la nume anterior. Acceptul primului sot nu e necesar - el si l-a dat o data pentru tot restul vietii fostei sale sotii, indiferent daca aceasta se recasatoreste sau nu.
B-) Sau face cerere pentru schimbarea numelui si urmeaza procedura cu publicarea in Monitorul Oficial, plateste taxa aia de vreo 95 de lei, urmeaza calea cealalta pentru schimbarea numelui. Da' nu inteleg de ce nu-i mai trebuie acum numele primului fost sot!:))
procedura administrativa o stim...dar e un pic de durata

nu-i mai trebuie numele ca vrea sa RECASATOREASCA :D si doreste a sustine ca ....e la prima...de acest fel :D
:O #-o :))
pai da...ca se incheie casatoria in ...Peru :D si se merge la ...prosteala
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2008
Andrei Koszti, Avocat

Alte discuții în legătură

Nerespectarea hotararilor judecatoresti Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu buna ziua . am si eu urmatoarea speta : doi cetateni romani divorteaza . ea are resedinta in austria si mandateaza un avocat sa o reprezinte ( in 1997 ) . ... (vezi toată discuția)
Revenirea la numele de fata alina81 alina81 Buna, As avea si eu o intrebare, daca un cuplu divorteaza si femeia pastreaza numele barbatului, instanta da o hot.irevocabila, poate femeia sa revina la ... (vezi toată discuția)
Nume de familie reunit in casatorie, care e procedura? Corsico89 Corsico89 Ce procedure exista pentru a reuni 2 nume de familie la casatorie? Se intampla inainte, dupa, e o formalitate in plus ce necesita acte in plus? Sa ... (vezi toată discuția)