Buna ziua,
Intampin urmatoarea situatie: (Va multumesc frumos pentru raspuns).
Acum 4 luni, am facut un contract de vc cu socrii mei pentru a achizitiona un credit de la banca cu ipoteca pe acest apartament. Intre timp am realizat ca nu mai putem s amai facem investitia respectiva pt ca soacra mea impreuna cu sotul meu s-au aliat si s-au gandit sa ii cumpere ei un teren sau un apartament. Banii cum era normal erau la ei ca si vanzatori ai apartamentului in care locuim. Soacra mea nu mai vroia sa mai dea baniii inapoi. Dupa freo 2 luni s-a gandit ca nu este corect si a pus banii in contul meu de la banca. Eu vazand ca nu putem sa mai facem investitia respectiva am achiat banii la banca si am ridicat ipoteca de pe apartamentul in care locuim fara a face vreo hartie cu ea de precontract sau ca ii dau casa inapoi. Sotul meu dupa freo luna de la achitare a inceput sa vina cu presiuni asupra mea ca sa ii dau casa mamei lui inapoi ca altfel divorteaza de mine. Noi in momentul de fata avem un copil si i-am zis ca nu mi se pare corect ca sa ii dam ei inapoi pt ca are unde sta si ca dc vrea eu ii dau copilului nostru partea mea cu acordul lui bineinteles ca s anu mai fie disctii dspre asa ceva si eu s anu am nimic din acel apartament dar sa aiba copilul nostru. S-a iscat un intreg scandal si soacra mea vrea sa ne dea in judecata ca s aii dam apartamentul inapoi si sa anulam contractul de vc pe care l-am facut fara nici o clauza. Eu sunt pusa intr-o situatie dificila de a ramane cu un copil si data afara din casa. Am incercat sa vorbim dar se pare ca nu prea mai am cu cine.
Va rog s aimi spuneti ce sanse de reusita au socrii mei sa anuleze acest contract printr-un proces, in situatia in care si sotul meu vrea acelasi lucru.
Noi suntem in proprietari in devalmasie.
Eu as vrea ca macar sa nu fim dati afara din casa eu si copilul meu de 6 ani. (Pt ca probabil in urma acestui proces va mai fi unul de divort).
Va multumesc frumos. ( Eu sunt de una singura cu copiul si ei s-au unit impreuna)
chiar incerc sa ne intelegem
sa facem relatia sa mearga sa fie bine pentru familia noastra... chiar nu mai stiu ce sa fac.Va multumesc frumos pt ajutor. din pacate este numai incercarea mea ei nici nu vor sa discute....
Trecind peste aprecierile referitoare la avocati, cel putin ...alaturate subiectului, facute de user-ul lumi71, va fac precizarea ca proba actelor juridice cu valoare mai mare decat cea prevazuta de art.1191 C.civ. nu se poate face decat cu inscrisuri. In acest sens, in cadrul unei eventuale actiuni in instanta prin care soacra dvs. sa incerce anularea actului de v.-c. incheiat si prin care sa incerce sa probeze altceva (contrar sau peste ce prevede actul scris), prin orice alt mijloc de proba, va determina posibilitatea invocarii inadmisibilitatii mijlocului de proba propus.
Cu toate acestea, altfel stau lucrurile in cazul si cadrul unui proces de divort, deoarece, in cadrul paratajarii bunurilor comune ale sotilor, ca accesoriu al divortului, probatoriul admis este reglementat si de alte reguli, respectiv cele ale Codului familiei. Poate tocmai de aceea va si ameninta sotul cu divortul si s-ar putea sa va "alegeti" cu el, vrind-nevrind, iar nu fiindca v-ar "ajuta", asa cum intelege mai sus acelasi user. Sfaturile mele sunt:
1. Sa cereti sfaturi profesionale numai profesionistilor si pe acelea sa le ascultati, dincolo de aprecierile arbitrare ale unui sau altuia. In acest sens, consultati si chiar angajati un avocat, fct. de evolutia situatiei. In acest moment consultanta va poate indica anumite previziuni si prognoze asupra posibilitatilor de evolutie, precum si asupra posibilelor solutii adaptate acestora, iar ulterior introducerii unor actiuni in instanta ale soacrei sau sotului dvs., acelasi avocat poate adapta optim actiunile de raspuns, situatiei concrete.
2. Nu luati nicio masura, nu intreprindeti nicio actiune si mai ales nu semnati nimic fara consultanta avocatiala. Puteti incerca sa rezolvati amiabil situatia, dar daca acest lucru nu este posibil, nimeni si nimic nu va poate forta sa faceti ceea ce nu vreti sau sa semnati ceea ce nu vreti sa semnati.
3. Anularea unui act de v.-c. incheiat cu respectarea conditiilor de valabilitate cerute de lege pentru incheierea lui/concomitente cu momentul incheierii (art.948 si urm. C.civ.), precum si a celor de forma, nu se poate anula asa, cu una cu doua, numai la simpla pretentie a unei singure parti, chiar manifestata prin actiuni in instanta.
4. Cautati in localitatea dvs. un avocat, pe care aveti dreptul sa-l alegeti dupa orice criteriu de competenta sau personal doriti si actionati sau raspundeti la orice tip de actiune indreptata impotriva dvs., numai asistata sau dupa ce in prealabil v-ati consultat avocatul.
Succes!
Va multumesc din suflet. Inseamna ca mai am o urma de speranta in acest proces cu soacra pt anularea v.c. insa trebuie sa am ff mare atentie cu semnaturi si sa fac totul insotit de o prealabila discutie cu avocatul pe care il angajez.
In cazul unui divort lucrurile se complica un pic, din cauza codului familiei, dar tot asa trebuie angajat un avocat si procedat in aceeasi maniera.
In situatia unui divort, banii proveniti de la soacra mea care i-a virat in contul meu (nora)din banca, fara nici o conditie sau hartie de donatie(la notar) sau de mana, ar constitui o problema in considerarea apartamentului ca si bun comun al nostru ca sot si sotie?
Sau mai clar, apartamentul se va imparti jumate la un eventual partaj?......se pot face oare hartii de donatie intre socrii si sotul meu dupa momentul donarii lor astfel incat sa fie folosita in folosul lui ?
Multumesc frumos, petru raspuns.