avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate si mai rau de atat?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate si mai rau de atat?

Buna ziua!
Am sa incerc sa fiu scurta, si la obiect: am avut o garsoniera, dobandita inainte de casatorie, si acum 1 an, am dat-o prin contract de vanzare cumparare cumnatei mele, la propunerea soacrei, care statea pe scara cu mine, si a dorit sa "imparta" deja apartamentul ei de 3 camere celor 2 copii ai ei, respectiv sotul si cumnata mea.Noi ne-am mutat cu soacra, la 3 camere, si urma sa facem si noi actele, numai ca in mai putin de o luna soacra s-a razgandit, nu ne-a mai facut acte, si nici garsoniera inapoi de la cumnata nu am mai recuperat-o. Am ramas fara casa, am semnat ca primarii, crezand ca si noua ni se vor face acte, am incercat de un an sa ne impacam cu soacra si sa o imbunam, doar doar se va schimba ceva, numai ca nu a fost chip. Ea sustine ca e "casa ei", si ca ne poate da oricand afara, noi sustinem ca stam in "partea noastra" atata timp cat fiicei ei i-am dat "partea" care i se cuvenea din casa, si i-am mai facut si hartii .Mergem cu nesimtire inainte, pt ca in strada cu 2 copii dupa noi nu avem cum sa ne ducem, o tinem in scandaluri de mai bine de un an, si nu ajungem la nici o concluzie.
Sa va explic situati mai bine:
Casa in care locuim acum, a fost dobandita de la icral, de soacra si de socrul meu cu credit de la cec, dar ei au divortat, si a ramas o "sulta" pe care soacra a trebuit sa i-o plateasca "fostului", ceea ce a si facut cu poprire pe salariu la o intreprindere la care lucra ea pe atunci, NUMAI ca in momentul in care a terminat de achitat sulta respectiva, nu s-a dus sa isi faca acte pe casa care acum era numai a ei, si nici chitantele sau alte hartii cum ca si-a incheiat datoria nu a pastrat. Intre timp au trecut 31 de ani, timp in care ea nu are nici act de proprietate, nici chitante, nici macar vreo hartie de la cec cum ca a fost inchis "creditul", iar "fostul" sot a decedat. Ce mai putem sa facem NOI, daca maine ne da afara din casa? Putem deschide actiune in instanta sa ne recuperam macar garsoniera? sau putem sa facem succesiune dupa "fostul" care intre timp a devenit "defunctul", atata timp cat soacra nu are casa pe numele ei, si nu poate dovedi ca a terminat "sulta" catre ex.

Cu mii de multumiri!!!!
Cel mai recent răspuns: Oanuk , utilizator 17:14, 21 Septembrie 2011
dacă i-a fost atribuită casa prin hotătâre definitivă și irevocabilă este casa soacrei. faptul că nu s-a ocupat de acte nu schimbă cu nimic situația. chiar dacă sulta nu era achitată timp de trei ani de la data rămânerii definitive și irevocabile a hotătârii de partaj, se prescria, deci nu mai trebuia achitată. deci dacă a fost achitată sau nu, dacă au trecuit 3 ani, nu mai există nici o datorie. se poate duce oricând să se ocupe de acte. fostul dv-stră socru nu are nici un drept asupra acestei case, nu a mai avut nici un drept de proprietate de la partaj, avea doar un drept de sultă, în prezent prescris, deci nu aveți ce moștenire să dezbateți.
mai bine, încercați să atacați actul de vânzare cumpărare încheiat cu cumnata. este destul de dificil având în vedere că este un act autentic, dar cu martori, acte, un bun avocat și cu ajutorul lui Dumnezeu poate reușiți să înmuiați inima instanței de judecată și să vă recuperați proprietatea. șansele nu sunt foarte mari. succes.
Multumesc mult pt. raspuns.Deci se pare ca nu prea mai avem sanse. La notar cand am mers sa intrebam de situatia noastra, ne-a spus sa rezolvam cumva, pt ca din cauza sultei, nu se va face NICIODATA cadastru si intabulare fara declaratie de la mostenitorii defunctului sot cum ca nu mai au pretentie la apartamentul in discutie, repectiv sotul meu, cumnata si cea de-a doua sotie a tatalui. Notarita a vazut toate documentele pe care le are soacra mea, pt ca trebuia sa mergem sa ne faca si noua contract de vanzare-cumparare (pe atunci nu se sucise), si nu cred ca in partaj scrie "irevocabil" ca ii ramane ei casa. Am mers chiar la un notar mai aproape si ne-a spus acelasi lucru, ca trebuie sa rezolve cumva treaba cu sulta, ca nu rezulta de nicaieri ca a achitat-o catre sot, si datoria respectiva cu dobanda (de acum 31 de ani cand s-a produs divortul) se ridica la de 2 ori pretul apartamentului. Si ca "nu vom putea vinde niciodata apartamentul, nici cand nu va mai fi soacra" pana nu se rezolva problema sultei.
Mii de multumiri pt ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire casa danymbi danymbi Buna ziua. Soacra mea doreste sa lase casa ei mie si sotiei mele. Sotia mea mai are un frate care le-a facut sotie si soacrei mele viata un cosmar. Dupa nunta ... (vezi toată discuția)
Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Consultanta partaj-sulta Cimpanu Adriana Cimpanu Adriana In urma unui proces de partaj cu sentinta definitiva a-m obtinut eu 70% cota parte din imobil iar fostul sot 30%.Valoarea imobilului in anul 2008 a fost ... (vezi toată discuția)