avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... avocat din oficiu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

avocat din oficiu

am o fata de 22 de ani care merge la scoala si e in proces cu tatal ei pentru pensia alimentara.Ea beneficiaza de avocat din oficiu?
Ultima modificare: Joi, 2 Decembrie 2010
ama_44, utilizator
Cel mai recent răspuns: ama_44 , utilizator 15:01, 2 Decembrie 2010
Pentru actiunile civile nu este obligatoriu avocat. Se poate reprezenta si singura. Doar la cele penale avocatii sunt obligatorii.
Fiica dumneavoastra poate solicita numirea unui avocat si acoperirea onorariului acestuia conform OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila (care prevede in art. 23 ca ajutorul public judiciar sub forma asistentei prin avocat se acorda conform prevederilor cuprinse in Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat), doar daca indepliniti conditiile prevazute de aceasta ordonanta, respectiv, citez:

Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.

Va multumesc!
In situatia in care nu se poate reprezenta singura poate solicita asistenta judiciara gratuita, respectiv desemnarea unui avocat din oficiu care sa-i reprezinte interesele si care sa fie platit de stat.
daca intr-un proces pentru pensia alimentara tatal a adus o adeverinta de venit falsa,avocatul apararii poate solicita institutiei fisa fiscala a paratului,care mi se pare cea mai relevanta.
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor judiciar ContSters410033 ContSters410033 Buna ziua,mi a fost deschis un proces si nu am bani.cum e procedura spre s beneficia de ajutor public si avocat din oficiu si in ce măsură cu unul pot si ... (vezi toată discuția)
Ajutor public judiciar geo-vem geo-vem Rog frumos ma poate ajuta cineva cum pot solicita asa ceva ?!Mai exact ce documente trebuiesc anexate?Va multumesc! (vezi toată discuția)
Conflicte de munca bv_dee bv_dee buna ziua va rog mult am o intrebare: - in urma demisiei din cauza neplatii salariului am inaintat proces in instanta .(proces civil). vreau sa stiu daca am ... (vezi toată discuția)