avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Ilegalitati?
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Ilegalitati?

Buna ziua,
Lucrez la compomartimentul de achizitii publice ale unei institutii publice locale, care are ca structura ierarhica : Director General - Director Adjunct Economic-Serviciu-Compartiment. In programul anual al achizitiilor publice pe anul 2010 este aprobat contractul de tonere, cartuse cu valoarea de 65.000 euro si procedura de licitatie deschisa. Estimarea acestui contract a avut la baza consumul de tonere pentru intreg anul 2010. In 19.11.2010 s-a intocmit un referat de necesitate, compartimentul achizitii publice l-a estimat si in functie de pragurile valorice (care nu treceau de pragul prevazut la art. 19 din OUG 43/2006 cu completarile si modificarile ulterioare) a dat ca viza achizitia directa din catalogul de produse din SEAP. Directorul economic il semneaza cu rezolutia ca tonerele si cartusele sa se achizitioneze prin licitatie. Directorul general aproba referatul fara sa specifice de conditiile stipulate de directorul economic. Se face achizitia directa in SEAP, se livreaza marfa, iar directorul economic refuza sa faca plata pentru ca procedura de achizitie este ilegala, aducand ca argument ca in programul anual al achizitiilor este aprobata licitatia si ca suplimentar el a dar rezolutie pe referat si nu s-a tinut cont de ea. Mentionez ca programul anual al achizitiilor publice poate fi modificat, completat conform prevederilor art 4 alin (8) din HG 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Vreau sa stiu:
- ce ilegalitate am facut achizitionand direct si nu prin licitatie, atata timp cat nu am depasit pragul valorit/an.
- daca directorul general prin aprobarea referatului fara a mentiona ca aproba in conditiile date de directorul economic (mod de aprobare pe care-l practica in mod curent), nu inseamna ca aproba referatul in forma lui initiala (adica aproba cumpararea directa a intregului referat).
In speranta unui raspuns, va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gaina , utilizator 10:52, 4 Decembrie 2010
Pentru achizitii mai mari de 15000 de euro trebuie licitatie, sau nu?
lumi71 a scris:

Pentru achizitii mai mari de 15000 de euro trebuie licitatie, sau nu?


@lumi71

Va rog frumos sa respectati dispozitiile Regulamentului de postare in forum.
Citez:
"2.3. Posturile fara continut sau cu continut inutil, care nu folosesc discutiei ("de acord", "super", „asa e”), precum si cele care repeta un raspuns deja postat la problema in discutie sunt uneori enervante. Asemenea mesaje pot fi sterse fara vreo notificare catre utilizatorul in cauza. In plus, in cazul in care ajungi sa te lauzi singur cu talentul pe care il ai, trebuie sa stii faptul ca forumul nu este locul elogiilor la adresa unor persoane, fie a celui care posteaza fie a altora. O astfel de atitudine poate atrage banarea temporara sau permanenta.

2.4. Posturile trebuie sa fie bazate pe argumente, si sa aduca un plus de valoare discutiei. Desigur ca, in mod inevitabil, raspunsurile vor contine o doza de subiectivism datorata interpretarii sau practicii proprii, insa ne-am dori sa nu sustii pozitii categorice fara sa aduci argumente in acest sens (de exemplu: „Cota de participare la profit a salariatilor este considerata venit asimilat salariului?” „Da”)."

Inteleg faptul ca statusul dvs. citez:" Mentine creierul tau multumit, activ, fa-l sa functioneze si niciodata ne se va degenera.", "Rita Levi-Montalcini la 101 ani " este un obiectiv principal :) dar totusi, trebuie sa respectati si Regulamentul de postare in forum:
www.avocatnet.ro/content/tag...

Multumesc frumos pentru intelegere si colaborare, sper!

2.5. Mesajele off-topic trebuie evitate sau purtate prin intermediul mesajelor private.
Vedeti dvs. art.19 din OUG 34/2006 (pe care, culmea, l-ati amintit in intrebare!:-/) si veti intelege ca suma de 65.000 de euro, depaseste pragul prevazut de lege pentru a putea aplica procedura achizitiei directe!
Referitor strict la aspectul legat de avizele directorului economic, acestea sunt pentru Directorul General consultative, in sensul ca Directorul General, ca reprezentant legal al institutiei, va raspunde pentru deciziile luate, fie singur fie in solitar cu cei care dau avizul, functie de legalitatea avizului. Insa decizia apartine Directorului General.
Ultima modificare: Joi, 2 Decembrie 2010
ContSters36411, utilizator
Revin si fac specificatia ca cei 65.000 euro reprezentau valoarea unui consum pe tot anul. Consumul care a fost trecut in referatul din 19.11.2010 a condus la estimarea sub pragul de 15.000 euro. Este singura achizitie de tonere pe anul 2010, de aceea am ajuns la cumpararea directa.
In aceasta situatie solutia este simpla: faceti o adresa catre Directorul General, pentru respectarea deciziei date de acesta. Iar daca decizia este data in sensul in care indicati dvs., ea va fi confirmata fara probleme. Daca insa, ROI si normele interioare prevad in mod explicit ca decizia data de Directorul General cuprinde si rezolutiile propuse de catre cei care dau avize pe linie ierarhica, atunci Directorul General ar fi trebuit totusi sa emita o decizie cu includerea respectivei propuneri. Cereti Directorului General, in scris, exprimarea punctuluide vedere si clarificarea situatie, cu prezentarea celor aratate si aici, iar daca acesta confirma decizia directorului economic, cred ca veti avea alte probleme, care sunt insa de natura disciplinara sau chiar de natura raspunderii civile si la care va trebui sa actionati in consecinta, consultind in continuare un avocat. Faceti cum v-am sfatuit si reveniti ulterior.

Alte discuții în legătură

Cum estimez corect valoarea la porcedura simplificata, dupa ajungerea la pragul in care nu se mai poate face achizitie directa cristinacarina cristinacarina Am o nelamurire legata de valoarea estimata pe care trebuie sa o contina documentatia in cazul unei proceduri simplificate (fosta cerere de oferta din OUG ... (vezi toată discuția)
Valoare estimata la procedura simplificata cristinacarina cristinacarina Am o nelamurire legata de valoarea estimata pe care trebuie sa o contina documentatia in cazul unei proceduri simplificate (fosta cerere de oferta din OUG ... (vezi toată discuția)
Achizitie directa de la o firma neplatitoare de tva cameliapstl cameliapstl buna ziua am si eu o mare nelamurire exista un contract de servicii intre o institutie publica si o firma neplatitoare de TVA; valoarea contractului a ... (vezi toată discuția)