Am si eu o intrebare: Am avut un accident soldat cu victime, pasangera din dreapta care si-a luat 70 de zile de ingrijiri medicale. Acum dupa ce s-a dat noul cod penal cand poti sa te impaci si dupa 60 de zile pasagera s-a dus la politie si a dat o declaratie precum ca isi retrage plangerea si nu mai are nicio pretentie financiara de la mine. Intrebarea mea este: daca semnez ca sunt de acord si eu ( acum ancheta este la cercetari penale ia rdupa expertize re4zulta ca eu nu sunt vinovat) victima ma mai poate da in judecata in civil ? Si in cazul in care ne impacam pe cine scoate vinovat? S-au ramane la fel cum a stabilit politistul la fata lcoului?
Multumesc!
Da, ideea este ca prin Legea nr. 202/2010 , la art. 182 C. penal , s-a mai introdus un alineat nou care specifica faptul ca partile se pot impaca si in situatiile in care exista urmari mai grave , cu ingrijiri medicale de peste 60 de zile.Daca partile se impaca, dispar si pretentiile civile fiindca, impacare trebuie sa fie, conform legii, totala si neconditionata.
daca te intelegi cu victima asupra despagubirilor si aceasta semneaza intelegerea (in care inserezi un articol care sa mentioneze expres ca renunta la orice alte pretentii materiale) nu te mai poate da in judecata in civil. ramine doar sa suporti sanctiunile contraventionale.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Sanctiunile contraventionale va vor fi aplicate in functie de nerespectarea legilor circulatiei , de situatia care a dat nastere evenimentului rutier,conform prevederilor OUG nr.195/2002