supun acest caz pe forum in speranta unor recomandari in privinta metodelor de contestare privind decizia primita de la cei de la Circulatie din Udriste-Bucuresti.
Prin decembrie 2010, am fost lovit intr-o intersectie din Bucuresti de o masina ce venea din dreapta de pe o strada care avea marcajele rutiere de "cedeaza trecerea" desenate pe carosabil. Din pacate, la coborarea din masina, am observat ca si strada de pe care veneam, desi la toate celelalte intersectii avusese prioritate, avea pus un semn de "cedeaza trecerea" pe un stalp la 10 m de intersectie. In concluzie era o intersectie care avea semne de circulatie agatate pe stalp de "cedeaza" pe strada de pe care veneam (intrare+iesire) si respectiv marcaje rutiere (noi) de "cedeaza" pe strada de pe care venea cel care m-a lovit(la fel, intrare+iesire).Cunosc prioritatea semnalizarilor dar aici era clar vorba de o eroare de semnalizare.
Intreband agentul de circulatie sosit la fata locului (un trecator a fost lovit usor la picior dar a chemat salvarea) despre cum se poate ca o intersectie sa aiba "cedeaza"pe toate intrarile/iesirile, acesta mi-a replicat ca nu conteaza iar cel din dreapta mea are prioritate de dreapta !! A doua zi m-am interesat (neoficial) si am aflat ca in evidentele politiei, strada pe care circulam eu avea prioritate si ca cei de acolo (impreuna cu cei de la primarie) AU UITAT sa ridice semnele, lucru care s-a remediat la doar 2 zile de la accident !!
Continuarea a fost dosar penal pe numele meu pt.vatamare corporala, NUP dupa 3 luni si, dupa ce m-am dus la Udriste cu hotararea Parchetului, am fost anuntat de o decizie de suspendare a dreptului de circulatie pe 60 zile cu reducere la 30 daca promovez un examen, ca bonus ca nu am mai avut niciodata suspendat permisul. Desi am fost personal la Udriste cand am fost anuntat de aceasta decizie, nu mi s-a inmanat niciun exemplar al deciziei pe motiv ca procedura prevede trimiterea acesteia prin Posta (doar?!).Precizez, nu am niciun proces-verbal de contraventie sau vreo amenda aferenta acestui caz si nimeni nu m-a contactat pe perioada "cercetarilor" in acest dosar pentru a da vreo lamurire.
Astept pareri din partea Dvs. daca pot contesta ceva si daca se justifica aceasta actiune iar ,in caz afirmativ, ce (mai) pot face in acest sens.Culmea e ca masina care m-a lovit era condusa de un sofer care nu avea asigurare de raspundere civila(la data accidentului) si mai avea un caz asemanator in cercetare iar sansele de recuperare a prejudiciului de la masina mea sunt destul de mici(nu-i mai facusem Casco anul acela :( ).
anuntul verbal prin care vi s-a spus ca vi se suspenda dreptul de a conduce nu este valabil, doar dupa ce il veti primi prin posta il puteti contesta (procesul-verbal).
daca dosarul penal s-a inchis si vi s-a comunicat solutia, neexistand pedeapsa complementara de suspendare a carnetului, va sfatuiesc sa faceti o cerere scrisa prin care solicitati sa va dea carnetul.
eu cred ca nu-i chiar asa simplu. dumnealui trebuia sa solicite procesul verbal de constatare a accidentului in urma caruia a iesit vinovat de accident si de vatamare si acela trebuia contestat in instanta. cu vatamarea a rezolvat-o dar cu accidentul in sine si cu consecintele lui, nu a rezolvat. trebuia sa fie ataca in instanta chiar aceasta problema din care sa se scoata curat.
acum eu cred ca aici s-ar atrage si raspunderea institutilor statului care au dormit si nu au schimbat indicatorul rutier. cred ca le-ati putea cere daune. totusi este un incident din cauza marcajului gresit, nu se poate retine vina nimanui ci este in exclusivitate problema provenita din marcaj gresit, care induce in eroare.
ce anume a dispus procurorul de caz, doar NUP fara nici o amenda administrativa , fara sanctiuni complementare conform oug195/2002? daca ati fost declarat nevinovat de accident cereti o audienta la procurorul de caz sau la prim procuror si ii explicati situatia (e bine sa aveti scrisa sesizarea si sa o inmanati). tot procuroul trebuie sa dea o decizie sau un certificat care sa ateste ca s-a dat NUP si cu ea sa va duceti la Politia Rutiera.
Desi situatia dvs. este oarecum complexa, in principiu aveti la dispozitie o actiune civila, impotriva administratorului drumului public (Consiliul Local al Municipiului Buc.), pentru despagubiri datorate atat in temeiul delictului civil (art.998 si urm. C.civ.), cat si in temeiul obligatiilor pe care le avea in legatura cu drumul public, respectiv "sa asigure viabilitatea acestuia, sa aplice, sa instaleze, sa întretina si sa tina evidenta mijloacelor de semnalizare rutiera si a echipamentelor destinate sigurantei circulatiei" (Regulamentul de aplicare a Codului Rutier). Prin neindeplinirea acestei obligatii vi s-a proddus un prejudiciu care trebuie reparat. NUP-ul poate fi folosit pentru demonstrarea nevinovatiei dvs., daca temeiul acestuia este unul din cele prevazute de art.10 lit.a) - e) C.pr. pen. Bineinteles ca va revine si dvs.sarcina unor probe referitoare la dovedirea situatiei de fapt descrise.
Multumesc pentru raspunsurile de pana acum si fac urmatoarele precizari:
-rezolutia Parchetului dispune"neinceperea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa prevazuta de art184 alin 1,3 C.p. iar chelt.judiciare raman in sarcina statului"
- cu aceasta rezolutie am fost la circulatie si doar in baza ei am reusit sa primesc "verbal" decizia suspendarii cu promisiunea ca o voi primi prin Posta(nu inteleg de ce nu mi-au dat-o pe loc cu semnatura)
-mi-e teama ca avokitten are dreptate si ca ar fi trebuit sa contest din start procesul-verbal dar cineva mi-a spus ca pot contesta doar dupa ce se termina cercetarea, ca pana atunci se ...cerceteaza cazul #-o ; se mai poate face ceva acum la 3 luni de la eveniment?
-pentru zaharia65_2, actiunea civila recomandata poate fi deschisa oricand sau este legata de un termen de la producerea evenimentului? Probe presupun ca se pot obtine doar de la cei de la circulatie care au evidentele; va dati seama cam ce priviri au schimbat intre ei cand am fost acolo si le-am spus ce am patit...