avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident intersectie cu semne de circulatie lipsa
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident intersectie cu semne de circulatie lipsa

Se da urmatoarea speta:

Masina A, mergand pe strada X (1 banda pe sens), care se intersecteaza cu Bulevardul Y (2 benzi pe sens), este acrosata din partea stanga de auto B la intersectia celor 2 drumuri.
(auto A a oprit, a incercat sa se asigure, insa din lipsa vizibilitatii a inaintat pana la jumatatea primei benzi, moment in care a aparut auto B si s-a produs accidentul)

Detalii:
- pe strada X, intersectie cu Bd. Y, NU exista niciun semn de "Cedeaza trecere", "Stop" sau alte marcaje rutiere
- pe bulevardul Y NU exista niciun semn de "Drum cu prioritate" sau vreun alt marcaj rutier

Conducatorul auto B ii cere bani conducatorului auto A, acesta refuza si ii sugereaza sa foloseasca asigurarile, iar ca urmare, acesta il ameninta cu politia, iar la 1h dupa producerea accidentului suna la 112, cheama Politia si Salvarea pe motiv ca mama lui (batrana, pasager in auto B) se simte rau si "poate imi e rau si mie" (tepar de meserie, pus pe scos bani. As putea spune chiar ca a provocat intentionat accidentul, dar deviez).
Batrana se sperie la vederea politiei, si este dusa la spital => se deschide dosar penal.


Intrucat str. X nu avea semn de Cedeaza Trecerea, cei de la Udriste decid sa nu sanctioneze pe niciunul dintre cei 2 conducatori auto si nu emit niciun PV, ci doar dovezile de reparatie pt cele 2 masini.

Dosarul penal este in lucru, Procurorul de caz a confirmat ca dosarul penal va fi clasat, intrucat batrana nu avea nimic, deci nu a obtinut 90 de zile de spitalizare.

Acum intrebarea mea:
- CINE VA STABILI VINOVATUL (dpdv civil) al acestui accident?

Politia Udriste nu a decis niciun vinovat, doar a facut o solicitare catre administratorul drumului, iar acestia au raspuns ca str. X ar fi trebuit sa aiba Cedeaza Trecerea.

... cine va stabili vinovazult dpdv civil daca dosarul penal se va clasa, iar cei de la Udriste nu au scos pe nimeni vinovat? Ei au spus ca vor scoate vinovat administratorul drumului, insa:

Conform Art 57 alin(1) din Codul Rutier: "La intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să cedeze trecerea tuturor vehiculelor care vin din partea dreaptă."
Conform Art 31 din Codul Rutier:
"Participanţii la trafic trebuie să respecte regulile de circulaţie, semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier, precum şi semnificaţia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutieră, în următoarea ordine de prioritate:

a) semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier; [INEXISTENTE]
b) semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor, prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b); [INEXISTENTE]
c) semnalizarea temporară care modifică regimul normal de desfăşurare a circulaţiei; [INEXISTENTA]
d) semnalele luminoase sau sonore; [INEXISTENTE]
e) indicatoarele; [INEXISTENTE]
f) marcajele; [INEXISTENTE]
g) regulile de circulaţie." ==> regula prioritatii de dreapta, cf. Art.31, pe care trebuia sa o acorde cel care circula pe Bulevardul cu 2 benzi.

Dat fiind ca Str. X nu avea semn de Cedeaza Trecerea, iar Bd. Y nu avea nici el semn de Drum cu prioritate (sau orice alt semn), eu consider ca este o intersectie nedirijata si ar fi trebui sa se aplice regula prioritatii de dreapta, cf. Art. 57 (1), implicit vinovat sa fie conducatorul auto B. In caz ca acesta se simte nedreptatit, se poate intrepta pe civil impotriva Administratorului Drumului pt recuperarea prejudiciului.

Politia nu o vede asa pe motiv ca:
"a fost cedeaza acolo de cand ma stiu eu"
"dvs nu ati mai trecut prin intersectia aia, nu stiti cum se circula acolo?"
"in Bucuresti trebuie sa te asiguri".
... si spun ca, intrucat Administratorul drumul a spus ca AR FI TREBUIT sa fie semn de cedeaza trecerea pe str. X, atunci de vina este administratia drumurilor, si fiecare sa-l dea in judecata pt a-si recupera paguba.

- Care este flow-ul unei astfel de spete?
Procurorul va clasa dosarul, iar apoi se va intoarce la Politia Rutiera pt ca acestia sa decida vinovatul accidentului, sau Procurorul va avea vreo implicare in deciderea vinovatului, chiar daca dosarul penal se va clasa?
Cei de la Udriste au spus clar si raspicat ca nu mai tine de ei stabilirea vinovatului ... in cazul asta cine va emite PV de decidere/sanctionare a vinovatului?

Va multumesc mult.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iulie 2022
sorcy3k, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 14:31, 28 Iulie 2022
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc pt raspuns.

Intr-adevar, la fel am interpretat si eu, si toata lumea cu care am mai vorbit, insa cei de la Udriste spun ca, fiindca pe str. X ar fi trebuit sa existe un semn de cedeaza trecerea, ei ar fi vinovati pt producerea accidentului, nu auto B, cel care nu a acordat prioritate de dreapta, ceea ce pt mine este un non-sens, circulatia pe drumurile publice facandu-se dupa indicatoarele prezente in acel moment, nu dupa ce "ar fi trebuit sa fie" sau ce "a fost acolo de cand eram eu mic", ca sa citez politia.

Mai mult decat atat, Politia se tot lega de faptul ca auto A a iesit de pe un drum secundar, iar auto B circula pe un drum principal, ori in Codul Rutier nu am gasit aceste notiuni pt strarile din interiorul orasului (notiunea de drum secundar existand doar in anumite cazuri, in afara localitatilor, fiind un drum neamenajat). Ei o tot tineau pe a lor ca auto B circula pe Bulevard, iar auto A pe o strada, implicit "nu poate sa opreasca bulevardul ca sa dea prioritate la strada", insa in drept nu am gasit niciun articol de lege care sa sustina asa ceva si nici ei nu au putut enunta unul.

Exista aceasta posibilitate, ca in urma unui accident dintre 2 masini sa fie scos vinovat Administratorul Drumului?!

Mai mult decat atat, au trecut mai mult de 3 luni de la producerea accidentului, intre timp auto A a fost reparat din surse proprii, insa conducatorul auto A nu a intrat nici pana acum in posesia Anexei 2, cea care specifica imprejurarile producerii accidentului si care este concluzia Politiei asupra vinovatului, dupa primele cercetari. De PV verbal de constatare a vinovatului nici nu se pune problema sa se fi eliberat.

Cum poate conducatorul auto A sa-si recupereze dauna? Asiguratorul auto B cere Anexa 2 de la Politie (cu circumstantele producerii accidentului), iar Politia ridica din umeri, ca ei inca nu pot decide cine este vinovat si ca s-ar putea inchide fara niciun vinovat (?!)


E=mc² a scris:

Interpretarea obligațiilor șoferului într-o intersecție este corectă. Atunci când aceasta nu este dirijată în niciun fel se aplică regula priorității de dreapta. Având în vedere că leziunile suferite nu depășesc numărul de zile de îngrijiri medicale pentru ca fapta sa constituie infracțiune, cauza va fi clasată. Politia rutiera va aplica sancțiunea aferentă neacordării de prioritate celui vinovat de această abatere numai după soluționarea cauzei de către parchet. In ceea ce privește latura civila și recuperarea prejudiciului material/moral suferit urmează a fi soluționat de instanța de judecată la cererea persoanei interesate. Cu aceasta ocazie va fi introdusa în cauză și compania de asigurări a vinovatului/pârâtului, care va suporta și costurile aferente. Împrejurarea că semnele de circulație au dispărut sau nu au existat deși trebuiau să existe, poate constitui un motiv pentru asigurator să se îndrepte împotriva administratorului pentru recuperarea sumelor plătite. Nu cred că ar avea succes acest demers in raport de obligația șoferului. Sper ca informația oferită sa va fie de folos.

Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2022
sorcy3k, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adevarul e ca politia se simte cu musca pe caciula, asa banuiesc eu, pentru lipsa acelui indicator de prioritate. E posibil sa lipseasca de mult timp, daca o fi fost vreodata. Poate ca exista si o adresa a administratorului drumului care reclama acest lucru. Asa ca nimeni nu se prea invinovateste singur.

Sau poate ca s-a intimplat deja :
Articolul 96
(1) Participanții la trafic sunt obligați să anunțe administratorul drumului public ori cel mai apropiat polițist atunci când au cunoștință despre existența pe drum a unui obstacol sau a oricărei altei situații periculoase pentru fluența și siguranța circulației.

Secundar vs principal, bulevard vs strada se traduce in lege altfel :

Articolul 129
(1) Vehiculul care circulă pe un drum public pe care este instalat unul dintre indicatoarele având semnificația: "Drum cu prioritate", "Intersecție cu un drum fără prioritate" sau "Prioritate față de circulația din sens invers" are prioritate de trecere.

Articolul 135
Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere și în următoarele situații:
a) la intersecția nedirijată atunci când pătrunde pe un drum național venind de pe un drum județean, comunal sau local;
b) la intersecția nedirijată atunci când pătrunde pe un drum județean venind de pe un drum comunal sau local;
c) la intersecția nedirijată atunci când pătrunde pe un drum comunal venind de pe un drum local;
d) când urmează să pătrundă într-o intersecție cu circulație în sens giratoriu față de cel care circulă în interiorul acesteia;
e) când circulă în panta față de cel care urca, dacă pe sensul de mers al celui care urca se află un obstacol imobil. În această situație manevra nu este considerată depășire în sensul prevederilor art. 120 lit. j);
f) când se pune în mișcare sau la pătrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alăturată acestuia față de vehiculul care circulă pe drumul public, indiferent de direcția de deplasare;
g) când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta și se intersectează cu un conducător de bicicletă sau trotinetă electrică care circulă pe o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare;
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat și semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.
[ link extern ]

Am avut si eu dilema asta cu intrarea de pe un drum"secundar", intr-unul "principal". Dar n-am mers mai departe sa vad ce face politia, in caz de accident :) . Eram tentat sa merg pe prioritatea de dreapta. Poate s-o fi intimplat ceva, caci intr-o zi a aparut in fata mea un STOP. Sper sa nu fi fost prea grav ce a determinat schimbarea . :)
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2022
latka, moderator
Cei de la Politie, cu legea in fata, au ca si argument ca "asa a fost dintotdeauna acolo" sau ca "asa se circula in Bucuresti", si ca ei nu-l pot scoate vinovat pe cel cu auto B pt ca "nu este corect fata de el".
Te lasa masca, efectiv.

Revenind, in intersectia respectiva semnele lipsesc de ani de zile. M-am uitat pe Google Maps si apare negru pe alb exact cum era intersectia la momentul accidentului. Am trecut dupa o perioada prin intersectie si nu s-a schimbat nimic. Intamplator am auzit la radio ca sunt 972 intersectii nesemnalizate in Bucuresti.

Cu toate acestea, nu vad cu ce s-ar invinovati Politia, nu ei sunt direct responsabili de semnalizare, ei avand doar rolul de a recomanda/aviza Administratorului Drumui montarea sau modificarea unor semnalizari.

Dupa cum au spus-o chiar ei, vor "s-o dea la jumate", sa scoata vinovat Administratorul Drumului, urmand ca noi, fiecare, sa-l dam in judecata pt recuperarea prejudiciului.
Nici vorba de prioritatea de dreapta din partea auto B fiindca "ar fi trebuit" sa fie cedeaza pe Str. X, chit ca nu exista, si nici drum cu prioritate pe Bd. Y.

Revin cu intrebarile mele, poate s-a mai lovit cineva de asta:
- poate fi scos direct raspunzator in PV Administratorul Drumului de producerea unui accident pe fondul lipsei semnelor de circulatie?
- poate fi o optiune de a nu exista niciun vinovat la un accident? (pe motiv ca nu exista destule probe ca sa poata determina un vinovat) ca si asta ne-a fost inaintata ca o posibilitate. Nu stiu ce alte probe le sunt necesare, din moment ce Politia a fost prezenta imediat dupa producerea accidentului, a vazut masinile, a facut poze, a luat declaratii etc.
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2022
sorcy3k, utilizator
Exista o varianta sa dati in judecata si sa obtineti despagubiri de la "vinovat", daca politia considera ca nu a fost neacordare de prioritate de drepata. Nu e treaba dvs. sa stabiliti de ce intersectia aia nu e nedirijata. Ea asa e acum si basta.

Adresati cite o reclamatie oficiala, in scris, cerind explicatii despre lipsa si oportunitatea acelui indicator in acea intersectie, atit IGP, cit si administratorului drumului.
In functie de ce raspuns primiti, in scris, va puteti adresa dupa aia instantelor de contencios administrativ, pentru despagubiri. Angajati un avocat si decontati-va prin proces si cheltuielile de judecata.

Articolul 1
(1) Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanței de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoașterea dreptului pretins sau a interesului legitim și repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât și public.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2022
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prioritate de dreapta? adyzone adyzone As vrea sa stiu cine are prioritate. Eu am urmat traseul sagetii rosii si m-am intersectat cu o masina la intersectia celor doua sageti (albastra si rosie). ... (vezi toată discuția)
Intersectie dirijata sau nedirijata - semnele de circulatie mdmilan mdmilan Daca intr-o intersectie o directie are semn de \"Cedeaza trecerea\", iar cealalta directie nu are niciun semn („Drum cu prioritate”, „Intersecție cu un ... (vezi toată discuția)
Contestație pv accident rutier GRIGORE G GRIGORE G buna ziua. Duminica 27.08.2017 am fost implicata intr-un accidet rutier pe strada Teius intersectie cu strada Vaslui. Eu veneam pe prioritate pe starda Teius, ... (vezi toată discuția)