avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... scutire impozit
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

scutire impozit

scutire impozit pe teren prin legea 189/2000

Am o intrebare referitoare la Legea 189 din 2 noiembrie 2000. Mama mea a beneficiat de prevederile acestei legi ca urmasa a drepturilor tatalui meu, In iunie a decedat si avand nevoie de certificatul de neurmarire fiscala am "descoperit" ca terenul de sub casa, care ne fusese atribuit prin ordinul prefectului cu aprox. 2 ani in urma, si care nu era trecut in declaratiile de la fisc, aparea ca impozit neplatit. Am facut atunci actele la fisc, am spus ca mama beneficiaza de legea 189 si ei stiau asta deja pentru ca avea scutirea pe impozitul la casa de mai bine de 6 ani, am platit pe numele meu mai multe chitante, crezand ca e partea mea de impozit pe teren (aferent apartamentului vecin pe care il aveam si partii din apartamentul mamei pe care deja o mostenisem in urma decesului tatalui meu). Dupa 2 luni imi vine somatie ca nu am platit impozitul... decat pt apartamentul mamei.
Adica am platit un impozit de care ea era scutita prin legea 189. Terenul fiind declarat la fisc dupa ce ea a murit, nu a mai beneficiat de prevederile legii pentru cei 2 ani dinainte? Lamuriti-ma si pe mine daca asa ceva e legal.
Ultima modificare: Joi, 2 Decembrie 2010
anca_bal, utilizator
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 19:24, 2 Decembrie 2010
Scutirea de impozit se face pe baza de cerere.
Fiindu-va atribuit terenul in urma cu 2 ani, atunci trebuia ca mama dumneavoastra sa depuna cerere de scutire si pentru acesta.
Parerea mea este ca trebuie sa platiti.
Intrucat mama dvs (beneficiara scutirii) era decedata la data cand ati declarat terenul la fisc, nu avea cum sa beneficieze de prevederile legii. Pe langa faptul ca veti plati impozitul, intrucat dvs. ati declarat terenul, nu mama (aceasta fiind deja decedata la data declararii), veti plati si o amenda substantiala, intrucat ati depasit cu mult termenul legal de 30 de zile in care trebuia declarata proprietatea la fisc. Nu fiscul este obligat sa stie ca dvs. aveati si teren pe langa casa:(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urmasii d-l 118/1990 si lg 189/2000 sunt scutite de impozit selicutza selicutza Urmasii Decretului - Lege nr. 118/1990 si Legii nr. 189/2000 sunt scutiti de la plata imozitului pe cladiri si teren. Ma refer la sotii/sotiile beneficiarilor ... (vezi toată discuția)
Stabilirea impozitului pe cladire la un imobil mostenit Dan57 Dan57 V-as ruga daca se poate sa-mi raspundeti la urmatoare intrebare: Tatal meu, care este beneficiar al Legii nr. 189/2000, avea un apartament impreuna cu mama ... (vezi toată discuția)
Mostenitor drepturi refugiati din ardeal! Mmiihh Mmiihh Sunt din Bucuresti. Tatal meu, cand era in viata, la pensie, a fost refugiat din Ardeal si beneficiar a prevederilor legii 189/2000. Decizia de la casa de ... (vezi toată discuția)