avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce presupune ,,intelegerea amiabila\"?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce presupune ,,intelegerea amiabila"?

Buna ziua,

Reprezentantul angajatorului mi-a adus la cunostinta ca la urmatorul termen ar fi posibila o intelegere amiabila.Ce inseamna acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:52, 2 Decembrie 2010
Eu doream sa stiu daca se va incheia vreun act ,si daca acest act are valoare ,in cazul in care dupa aceea ,angajatorul nu va dori sa respecte intelegerea respectiva.In cazul unei hotarari judecatoresti poti cere executarea silita,poti face plangere penala,eu ce-as face cu o astfel de intelegere in caz ca angajatorul se va razgandi?
In termeni juridici se numeste tranzactie judiciara ... Potrivit art.1704 C.civ., „tranzacţia este un contract prin care părţile termină un proces sau preîntâmpină un proces ce poate să se nască".

Instanta trebuie sa ia act de invoiala partilor.
Multumesc.
Inteleg ca aceasta se va intampla tot la Tribunal,in fata judecatorului.
Dvs. nu precizati in ce consta conflictul cu angajatorul , exista un proces pe rol , intentionati sa deschideti un proces ?.
Probabil angajatorul va intelege sa va satisfaca pretentiile , iar dvs. in schimb veti renunta la dreptul de a-l actiona in judecata de exemplu. Este normal sa se incheie un act care consfinteste aceasta intelegere , nu ?
Iulia-ana a scris:

Multumesc.
Inteleg ca aceasta se va intampla tot la Tribunal,in fata judecatorului.

În conformitate cu art.271 C.proc.civ., părţile au două posibilităţi pentru a aduce la cunoştinţa instanţei faptul că ele au încheiat o convenţie în legătură cu litigiul dedus judecăţii.
Astfel, părţile se pot înfăţişa în faţa instanţei „la ziua sorocită pentru judecată" sau „oricând în cursul judecăţii", chiar fără sa fi fost citate, pentru a cere să se dea o hotărâre care „să consfinţească învoiala lor".
Învoiala părţilor trebuie prezentată în formă scrisă si va alcătui dispozitivul hotărârii pe care o va da instanţa de judecată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tranzactie partaj CatanaNelu CatanaNelu Sunt in proces de partaj(apartament). Dosarul este in recurs la Curtea de Apel. Se poate face un act notarial inainte de primul termen, care sa fie luat in ... (vezi toată discuția)
Amanarea termenului de judecare in vederea medierii Dorra78 Dorra78 Daca ma aflu deja intr-un proces (urmeaza a se judeca un recurs), se poate cere o amanare in vederea incercarii unei medieri? Multumesc. (vezi toată discuția)
Un litigiu de munca se poate incheia prin intelegerea partilor? alina.l alina.l Intentionez sa cer in instanta acordarea salariilor compensatorii neacordate de catre firma la care am fost angajata,si ma gandesc ca la vederea citatiei imi ... (vezi toată discuția)