baloi gica a scris:
Revin asupra unui subiect pe care l-am mai postat pe acest forum dar cu mai multe elemente.
Rog colegii specialişti să-şi spună părerea şi dacă este posibil cu argumente juridice sau indicarea unei sentinţe irevocabile.
Situaţia se prezintă astfel:
Soţi căsătoriţi, de profesie medici. În urma achziţionării unor ustensile medicale la un târg de specialitate, societatea vânzătoare a organizat o tombolă pentru cumpărătorii care au plătit o sumă prestabilită ca prag de participare. Cei doi soţi completează două bilete de participare iar la extragere unul dintre bilete iese câştigător pentr un autoturism.
Firma organizatoare a tombolei a acordat autoturismul câştigătorului pe bază de promisiune de vânzare urmând ca la expirarea unui termen de 2 ani să vândă promitentului cumpărător autoturismul cu preţul de 1 euro.
Acest artificiu a fost făcut ca urmare a faptului că promitentul vânzător, organizatorul târgului la rândul său a încheiat un contract de leasing pentru achiziţionarea acestui autoturism, contract care se derula pe aceiaşi perioadă de timp.
Până la expirarea timpului de perfecţionare a promisiunii de vânzare, cei doi soţi se despart. În timpul partajului, după rămânerea definitivă a sentinţei de divorţ, se perfectează promisiunea de vânzare astfel că devine proprietar soţul al cărui bilet a ieşit câştigător.
Întrebarea este simplă. Autoturismul este bun comun sau propriu şi de ce?
bun propriu, fiindca se poate demonstra ca l-a dobandit ca premiu.