avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bunuri comune - partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bunuri comune - partaj

In timpul casatoriei sotii viziteaza un targ de produse.
Unul dintre soti cumpara produse de la targul respectiv, drept pentru care organizatorii au pus la dispozitia acestora un formular care le conferea dreptul sa participe la o tombola pentru castigarea unui autoturism.
Biletul nostru este castigator.
Vanzatorul de produse avea contract de leasing cu proprietarul masinii expusa pentru vanzare. La declararea noastra castigatori, pentru a intra in posesia autoturismului s-a incheiat un antecontract de vanzare cumparare care are ca promitent vanzator firma care a pus in vanzare produsele de la targul respectiv si pe unul dintre soti, respectiv cel care a figurat pe factura ( a se retine ca s-au cumparat produse medicale pentru exercitarea profesiei ).
In antecontract, promitentul vanzator se obliga, ca la terminarea ratelor pe care le platea la proprietarul de drept al autorurismului ( firma de leasing ) sa vanda promitentului cumparator autoturismul castigat cu 1 euro.
Inainte de expirarea termenului de achitare a ratelor de leasing si de pwerfectare a contractului de vanzare cumparare, sotii se despart.
Intrebare : Considerati ca autoturismul este bun propriu si trebuie sa fie inclus in masa partajabila si de ce ?
Multumesc pentru parerile exprimate.
Cel mai recent răspuns: spiridon vasilica , utilizator 18:16, 6 Februarie 2010
buna ziua!
consider ca nu este bun comun , este un bun propriu al aceluia care l-a castigat, dupa cum nu se impart nici bunurile cumparate pt exercitarea profesiei unuia dintre soti. cu atat mai mult ca deja sunt despartiti, firma vanzatoare va perfecta contractul de vanzare cu sotul castigator
deci nu cred ca 'biletul nostru" e castigator, ci al celui trecut pe formular
de acord cu gi-jane.
ramane de vazut si parerea expertilor
Nu credeti ca biletul castigator la tombola ar avea acelasi regim juridic cu castigurile din fostele CEC-uri pentru masina unde pe acest libret figura numai unul dintre soti.
Mai mult, demonstrez cu acte ca bunurile achizitionate pentru exercitarea profesiei chiar daca nu intra in masa partajabila, au fost achitate cu sumele din salariul celuilalt sot,ca sotul care figureaza pe bilet nu realiza venituri la acea data si ca numai min conditiie in care a cumparat scule din banii mei a avut posibilitatea sa depuna acel formular de tombola. Raportul de cauzalitate exista evident
E ceva in ceata in ce ne relatati dv.
Spuneati la inceput ca dv , sotii ati fost la un targ de unde, unul dintre soti cumpara produse medicale pentru exercitarea profesiei si participa la o tombola in urma careia se alege cu un autoturism.
Acum spuneti ca
bunurile achizitionate pentru exercitarea profesiei ...au fost achitate cu sumele din salariul celuilalt sot,ca sotul care figureaza pe bilet nu realiza venituri la acea data ...

Banuiesc ca nu investesti in niste produse medicale doar ca sa le tii in casa, ci s'au folosit intr'un cabinet medical, de unde,banuiesc ca banii s'au recuperat ulterior.
Doar n'atiinvestit intr'o masina de cusut , o tineti in casa si cand mai este cate un tiv de cusut , atunci o folositi, in concluzie sa nu va recuperati banii pentru investitia facuta.
:O
Aveti perceptia exacta a expunerii cazului dar numai in prima parte.
Ref.la cea de-a doua parte, trebuie sa va spun ca sunt detalii care sa ajute la exprimarea unui punct de vedere nu in situatia normala cand ambii soti de buna credinta pun toata forta lor in intemeierea unei familii fara a se gandi ca peste doi ani divorteaza.
Intr-o situatie normala consider si eu ca biletul meu nu este castigator asa cum ati spus mai inainte, dar discutia mea era tocmai cantonata pe o situatie anormala as spune.
Da, unul dintre soti desi are un atestat de medic, nu-si exercita meseria, de lene,din necunoastere ...... nuPOATE face dovada realizarii de venituri in perioada supusa atentiei.
Deci, la vremea cand a achizitionat acele ustensile medicale nu lucra efectiv si tot asa s-a intamplat si ulterior. Daca in doi ani si jumatate a realizat venituri de 3800 lei, ce ziceti ? Celalat sot care lucra, realiza venituri i-a platit din salariul sau acele ustensile.
In aceste conditii, in situatia in care unul dintre soti nu realiza venituri, cum poate sa faca dovada sau sa sustina ca acel autoturism este bun propriu ? Cum argumentati d-voastra ca autoturismul respectiv este bun propriu ci nu comun raportat la literatura juridica ( vezi aprecierile lui I.Filipescu din cursul sau.)

Alte discuții în legătură

Bunuri comune sca baloisibaloi sca baloisibaloi Revin asupra unui subiect pe care l-am mai postat pe acest forum dar cu mai multe elemente. Rog colegii specialişti să-şi spună părerea şi dacă este ... (vezi toată discuția)
Rezolutiune antecontract daca imobilul nu este finalizat ioanvoicu ioanvoicu Buna ziua As dori sa primesc si eu un sfat pentru cum ar trebui sa procedez in situatia in care la termenul stabilit prin antecontract (pentru semnarea ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare - cumparare marianpopaconsult marianpopaconsult In anul 2008, bunicul meu a intocmit un antecontract de vanzare - cumparare pentru suprafata de 5 ha de pamant extravilan, proprietate comuma a acestuia cu ... (vezi toată discuția)