avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezolutiune antecontract daca imobilul nu este ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezolutiune antecontract daca imobilul nu este finalizat

Buna ziua
As dori sa primesc si eu un sfat pentru cum ar trebui sa procedez in situatia in care la termenul stabilit prin antecontract (pentru semnarea contractului de vanzare cumparare), imobilul nu este finalizat (adica nu ma pot muta inca in el...eu fiind promitentul cumparator)
Am inteles ca trebuie sa demonstrez acest lucru (o sa fac poze cu starea imobilului in ziua respectiva, mai sunt cateva finisaje de realizat) si trebuie sa intentez o actiune in rezolutiune a acestui antecontract pentru obtinerea avansului dat cat si a penalitatilor stipulate in contract in antecontract.
Practic, contractul nu se incheie din culpa promitentului vanzator, dar as dori un sfat pentru a proba cel ma bine acest lucru.
Daca vanzatorul se prezinta la notar pot obtine o incheiere care sa ateste faptul ca imobilul nu a fost finalizat la termen? Sau se poate realiza rezolutiunea amiabila la notar si sa obtin la fel o dovada a acesteia in baza careia daca va fi nevoie sa pot sa solicit executarea silita pentru recuperarea avansului dat?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Marcel Ciocîrlan , Avocat 16:54, 28 Ianuarie 2013
Stimate domn ,

Rezolutiunea antecontractului de vanzare-cumparare este judiciara.

Astfel ,dumneavoastra, promitentul cumparator , fiind de buna credinta , va puteti adresa adresa instantei de judecata , in vederea rezolutiunii antecontractului , atata vreme cat promitentul vanzator nu si-a indeplinit obligatia asumata prin contract, prin nefinalizarea imobilului.


Consecinta este repunerea in situatia anterioara ( prin restituirea avansului oferit ).

Rezolutiunea antecontractului reprezinta sanctiunea neexecutarii culpabile a obligatiilor contractuale, constand in desfiintarea retroactiva a acestuia.

Se va retine faptul ca dumneavoastra v-ati prezentat la notar, la data convenita, insa vanzatorul a fost de rea credinta, neexecutand, astfel , obligatia contractuala insusita.




Succes.


Mutumesc pentru raspuns, insa as dori sa stiu daca prin acordul partilor se poate desfiinta antecontractul, iar in situatia in care stabilim un termen pentru restiuirea avansului si acesta este depasit pot proceda la executarea silita.
Multumesc inca o data.
Prin antecontract, de regula, partile au reglementat o procedura de receptie a imobilului, ocazie cu care s-au aratat modalitatile in care se puteau sesiza deficientele calitative si cantitative, termenele in care trebuia rectificate etc. Nu cunosc exact clauzele antecontractului dumneavoastra dar fotografiile realizate de dumneavoastra, in lipsa unui proces-verbal incheiat cu promitentul-vanzator sau a unei constatari independente, nu prea pot face dovada suficienta a neindeplinirii obligatiei promitentului-vanzator in ce priveste finalizarea la termen si in conditiile convenite a imobilului promis spre vanzare. In cazul inexistentei unor reglementari conventionale in ce priveste receptia, o varianta ar fi sa il notificati pe promitentul-vanzator in vederea realizarii receptiei, indicand neregularitatile sesizate si, eventual, sa cereti in instanta sa vi se incuviinteze asigurarea de dovezi, respectiv, efectuarea unei expertize tehnice inainte de a promova o actiune. Desigur, exista si varianta prin care partile convin de comun acord asupra incetarii raporturilor contractuale dintre acestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea antecontract vanzare-cumparare de catre promitent cumparator jhonmer jhonmer Este vorba despre un apartament. S-a facut un antecontract in 12.02 2009 intre parti in care s-a dat o arvuna de 1000 de euro si urma ca in data de 10.04 2009 ... (vezi toată discuția)
Nerespectare antecontract trandafir88 trandafir88 buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatorea problema: -am incheiat acum un an un antecontract autentificat la notar pentru achizitia unei case aflata in ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare apartament alinan2 alinan2 Buna ziua, Expun pe scurt situatia actuala: antecontractul expira la 30.05.2010 si aparatamentul nu este finalizat(si nici nu sunt sanse de finalizare pana ... (vezi toată discuția)