avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil cu handicap grav, de la 3 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil cu handicap grav, de la 3 la 7 ani

am o rugaminte doresc sa stiu si eu daca sotia mea a beneficiat de indemnizatie de crestere a copilului pana la 3 ani mai poate beneficia si pana la 7 ani deoarece copilul are handicap grav? si unde trebuie sa merg sa rezolv problema?multumesc
Cel mai recent răspuns: aly_yoana , utilizator 19:41, 13 Iulie 2011
1. CCC se acorda, in cazul copilului cu handicap, numai pana la varsta de 3 ani.
2. Pentru cazul dvs. exista Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care spune:

Art. 12. -
(1) Persoana care are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere un copil cu handicap beneficiază, după caz, de următoarele drepturi:
a) concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului cu handicap sau, după caz, stimulent lunar, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani, în condiţiile de acordare prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007;
b) concediu şi o indemnizaţie pentru creşterea copilului cu handicap în cuantum de 450 lei, pentru copilul cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani;
c) program de lucru redus la 4 ore pentru părintele care are în îngrijire copilul cu handicap grav sau accentuat, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 18 ani, la solicitarea părintelui;
d) concedii medicale, acordate în condiţiile legii, pentru îngrijirea copilului cu handicap care necesită internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afecţiuni intercurente, precum şi pentru recuperare/reabilitare, până la împlinirea de către copil a vârstei de 18 ani;
e) indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului cu handicap, în cuantum de 450 lei, acordată persoanei cu handicap care nu realizează alte venituri în afara celor prevăzute la art. 58 alin. (4) lit. a), până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
f) indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului cu handicap, în cuantum de 300 lei, acordată persoanei cu handicap care nu realizează alte venituri în afara celor prevăzute la art. 58 alin. (4) lit. a), pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani;
g) indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului cu handicap, în cuantum de 300 lei, acordată persoanei care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, iar pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani un ajutor lunar în cuantum de 150 lei;
h) alocaţie lunară de plasament, acordată în condiţiile legii, în cuantum majorat cu 50%.
(2) Persoana cu handicap care are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere un copil şi care nu realizează alte venituri în afara celor prevăzute la art. 58 alin. (4) lit. a) beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului în cuantum de 450 lei până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani şi de un ajutor lunar pentru creşterea copilului în cuantum de 150 lei pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 2 şi 7 ani.
(3) De drepturile prevăzute la alin. (1) şi (2) beneficiază, la cerere, unul dintre părinţi, persoana căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei, persoana care a adoptat copilul sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, precum şi persoana care a fost numită tutore, cu excepţia asistentului maternal profesionist.
(4) De drepturile prevăzute la alin. (1) lit. a)-g) şi la alin. (2) nu pot beneficia persoanele care au în acelaşi timp şi calitatea de asistent personal pentru acelaşi copil sau care primesc indemnizaţia prevăzută la art. 42 alin. (4).
(5) Pe perioada acordării dreptului prevăzut la alin. (1) lit. b), pentru ceilalţi copii aflaţi în îngrijire spre creştere şi educare, persoana îndreptăţită beneficiază şi de drepturile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007.
(6) Plata drepturilor prevăzute la alin. (1) şi (2) se asigură, după caz, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de ªanse, sau din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii.
(7) Cuantumul indemnizaţiilor şi ajutoarelor prevăzute la alin. (1) lit. b), e)-g) şi la alin. (2) se actualizează anual cu indicele creşterii preţurilor de consum prin hotărâre a Guvernului.

Art. 13. -
(1) Pe perioada în care se beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 12 alin. (1) lit. b), contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra sumei reprezentând valoarea a de două ori salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, şi se suportă de la bugetul de stat.
(2) Asupra dreptului prevăzut la art. 12 alin. (1) lit. b) nu se datorează celelalte contribuţii sociale obligatorii stabilite de lege.
(3) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. b) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensii prevăzute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru stabilirea drepturilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007.

Art. 14. -
(1) Drepturile prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. b) se acordă persoanelor îndreptăţite aflate în una din următoarele situaţii:
a) au beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului pentru copilul pentru care se solicită dreptul;
...
3. Luati legatura cu Autoritatea Judeteana pentru Persoane cu Handicap pentru a va spune cum sa procedati pentru a beneficia de prevederile legii.


buna ziua , as dori sa stiu ce drepturi banesti se poate primii in cazul minorului ( 3 ani ) incadrat in gradul de handicap grav cu asistent personal ? se poate primii indemnizatia de handicap de la primarie de catre mama sau trebuie neaparat ca mama sa se angajeze ca asistent personal pentru copil ; sau poate sa faca dosar de crestere copil cu handicap de la 3 la 7 ani ( cei 450 lei ) - ( mentionez faptul ca mama nu este angajata ) , va multumesc
Crys24 raspunsul dat de domnul Tudor Valeriu se refera si la situatia dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatii acordate copiilor cu dizabilitati valeria-aurelia valeria-aurelia Buna ziua.Am o fetita cu un hadicap grav in varsta de 4 ani,eu beneficiez de indemnizatia de la 3 la 7 ani.Intrebarea mea este daca se mai poate beneficia si ... (vezi toată discuția)
Legea 448 + indemnizatie crestere de 600 sau 85% mirela 20 mirela 20 buna ziua am 2 gemeni de 2ani si o luna . mar interesa daca iau indemnizatie pe legea 448 pot lua si indemnizatia de 600 sau 85%? mentionez ca ambii copii au ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil in paralel cu indemnizatia crestere copil cu handicap augustinandreea augustinandreea buna ziua,va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.Am nascut in 2011 un baietel si am intrat din somaj in indemnizatie.La doi ani am prelungit ... (vezi toată discuția)