avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil in paralel cu indemnizatia ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil in paralel cu indemnizatia crestere copil cu handicap

buna ziua,va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.Am nascut in 2011 un baietel si am intrat din somaj in indemnizatie.La doi ani am prelungit indemnizatia prin dreptul de handicap de gradul doi pana la 3 ani.Intre timp acum 6 luni am mai nascut un baietel cu dreptul de indemnizatie si pentru acesta.Acum intrebarea mea e daca legea imi permite sa iau cei 450 de lei pentru baietelul cu handicap de la 3 la 7 ani in paralel cu indemnizatia pentru bebelusul care are 6 luni,Azi am luat dreptul de a merge pe indemnizatie de la 3 la 7 ani dar doamna de la handicap de la asistenta sociala spunea ca avand venituri (care nu sunt totusi ale mele pentru ca sunt dreptul baietelului mic) voi lua doar 150 de lei.Exista aceasta posibilitate>?Sau nu e doamna bine informata?Ce imi permite legea?Multumesc mult pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: augustinandreea , utilizator 15:12, 10 Ianuarie 2014
Parerea mea este ca puteti beneficia de suma de 450 lei simultan cu indemnizatia de CCC pentru al doilea copil. Faptul ca primiti aceasta suma nu este caz de suspendare sau incetare a indemnizatiei de CCC.
Situatia dvs. se incadreaza la art.12 alin.(1) lit.b), la suma de 450 lei.
Suma de 150 lei se acorda adultului cu handicap care are un copil, ceea ce nu este cazul dvs.

Legea nr. 448/2006 republicata:

Art. 12
(1) Persoana care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu handicap beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele drepturi:
.....
b) concediu si o indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap in cuantum de 450 lei, pentru copilul cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani; ....
(2) Persoana cu handicap care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil si care nu realizeaza alte venituri in afara celor prevazute la art. 58 alin. (4) lit. a) beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului in cuantum de 450 lei pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani si de un ajutor lunar pentru cresterea copilului in cuantum de 150 lei pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 2 si 7 ani. .....
(5) Pe perioada acordarii dreptului prevazut la alin. (1) lit. b), pentru ceilalti copii aflati in ingrijire spre crestere si educare, persoana indreptatita beneficiaza si de drepturile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007.
1. - Dvs. beneficiati de concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani si de indemnizatia de 450 lei in baza OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
- Conform aceluiasi act normativ puteti cumula indemnizatia de 450 lei pentru primul copil cu indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) pentru al doilea copil.


2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 31
(1) Pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, dupa cum urmeaza:

a) in continuarea concediului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a);

b) oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in baza actelor normative care au reglementat acest drept la data nasterii copilului;

c) oricand, incepand cu implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, pentru persoanele care nu se incadreaza in conditiile prevazute la lit. a) si b), dar care in ultimele 12 luni inainte de solicitarea acestui concediu au realizat venituri supuse impozitului sau au realizat perioade asimilate definite la art. 2 alin. (1), (5) si (6).

(2) Pe perioada concediului prevazut la alin.(1) se acorda o indemnizatie lunara la nivelul de 0,9 ISR. (n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)
...

Art. 33
...
(3) Indemnizatia prevazuta la art. 31 alin. (2), precum si cea prevazuta la art. 32 alin. (1) lit. d) si alin. (2) se cumuleaza cu drepturile de concediu si indemnizatie, respectiv de stimulent, prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, dupa caz, de prezenta ordonanta de urgenta.
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri !M-ati ajutat sa stiu drepturile copilului meu si sa stiu in ce directie sa mergem pentru obtinerea lor.Sa aveti o zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 448 + indemnizatie crestere de 600 sau 85% mirela 20 mirela 20 buna ziua am 2 gemeni de 2ani si o luna . mar interesa daca iau indemnizatie pe legea 448 pot lua si indemnizatia de 600 sau 85%? mentionez ca ambii copii au ... (vezi toată discuția)
Indemnizatii acordate copiilor cu dizabilitati valeria-aurelia valeria-aurelia Buna ziua.Am o fetita cu un hadicap grav in varsta de 4 ani,eu beneficiez de indemnizatia de la 3 la 7 ani.Intrebarea mea este daca se mai poate beneficia si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil cu handicap grav, de la 3 la 7 ani radASCUTA radASCUTA am o rugaminte doresc sa stiu si eu daca sotia mea a beneficiat de indemnizatie de crestere a copilului pana la 3 ani mai poate beneficia si pana la 7 ani ... (vezi toată discuția)