avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata contributie sanatate in baza contract de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata contributie sanatate in baza contract de inchiriere garsoniera

Buna seara!

In momentul de fata detin o garsoniera pe care doresc sa o inchiriez in baza unui contract pe o perioada de 12 luni.In acelasi timp, eu sunt in concediul de crestere copil, pana in luna aprilie 2011, si in pararel sunt administratorul propriului srl, infiintat acum 6 luni, dar care inca nu a realizat venituri:

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1.La o chirie declarata de 500 ron lunar, care este taxa pe care trebuie sa o platesc lunar sau anual- nu cunosc!!- pentru asigurarile de sanatate?( pentru ca am inteles ca asa se procedeaza acum in momentul in care inchei un contract de inchiriere )
2 Pot , ca de exemplu, dupa luna aprilie 2011 cand mi se incheie cic-ul, sa optez pentru o asigurare de sanatate platita direct la CAS, si sa-mi spuneti , daca de fapt, taxa din contractul de inchiriere reprezinta de fapt asigurarea de sanatate ce consfinteste si calitatea de asigurat in cazul unei imbolnaviri sau inscrieri la medicul de familie?
3 Pot sa folosesc asigurarea sotului meu, pentru a beneficia de calitatea de co-asigurat, el fiind angajat asigurat.

Va multmesc anticipat pentru raspunsuri, am mare nevoie de ajutor!
Cel mai recent răspuns: doinitam , utilizator 10:51, 7 Martie 2011
1-Aferent sume rezultate din inchiriere, se achita la administratia financiara impozit
3-Da
Atentie la CIC si obtinerea de venituri cand timp sunteti in CIC... Eu din cate stiu obtinerea de venituri pe timpul concediului de ingrijire a copilului ar duce la suspendarea platii pentru CIC, deci sa nu fie imcompatibilitati intre CIC - venituri din chirii, CIC - functia de administrator.
Eu stiu ca pentru a nu exista incompatibilitati intre CIC si venituri, de obicei se suspenda activitatea care ar putea duce la obtinerea de venituri.
E doar un semnal, cereti lamuriri in privinta asta.

1. 5.5% este procentul datorat celor de la sanatate din orice venit (asta ar include si venitul ce ar urma sa-l realizati si ca administrator).
2. Orice persoana poate sa se asigure in sistemul public de sanatate. Cei ce obtin venituri sunt chiar obligati, ca administrator de SRL tot ce se poate sa fiti obligata sa va asigurati in sistemul public de sanatate si sa platiti 5.5% din veniturile obtinute ca administrator. Venitul asigurat la sanatate nu poate fi mai mic decat venitul minim brut pe tara (600 RON - 2010, probabil 670 ron 2011).

Bun gasit! Si eu ma aflu intr-o situatie asemanatoare. Am un contract de inchiriere incheiat cu sora mea de 600 lei pe luna. Pana acum ( de 2 ani), nu am platit nimic pentru sanatate deoarece nu mi-a spus nimeni ca trebuie sa fac asa ceva. Pe de alta parte, sora mea se afla intr-o situatie diferita.Sa ma explic. Ea este plecata de 13 ani in Spania, are rezidenta in acea tara si in prezent are in lucru dosarul pentru obtinerea cetateniei. Ce imi puteti spune, trebuie sa achite suma datorata la sanatate chiar daca ea nu beneficiaza si nici nu va beneficia vreodata de serviciile sistemului romanesc de sanatate? Ce as putea face pentru a nu plati aceste sume. Va multumesc

@Diana Vladu
1. 500 * 75%(doar 75% se considera venit impozabil) * 16% = 60 lei pe luna. Se plateste trimestrial.
2. Da, sunteti asigurata in sistemul medical de sanatate.
3. Da, dar nu e necesar.

@Popu
Veniturile din chirii nu influenteaza primirea indemnizatiei de crestere. Iar ca administrator nu obtine venituri.

@meteorarlg
Contributia la sanatate pentru veniturile din chirii se plateste de catre persoana care le obtine, doar daca nu mai obtine in acelasi timp si alte venituri pentru care se plateste aceasta contributie, salarii, pensie, somaj, venituri din activitati independente, venituri din agricultura.
Imi puteti spune, va rog, daca o persoana nerezidenta care obtine venituri din chirii este obligata la plata contributiei la sanatate?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Plata asigurari de sanatate roseio roseio De cand se plateste asigurarea de sanatate de catre cei care au venituri din cedarea folosintei bunurilor(inchirieri)? (vezi toată discuția)
Declaratii si contributii Roxie Roxie Buna ziua, Sunt PFA si anul trecut, pe tot anul, am avut venituri de 856 ron din activitatea PFA. In paralel, din luna august, am inchiriat un apartament, cu ... (vezi toată discuția)
Cat impozit voi plati? Angela Cerdeanu Angela Cerdeanu Azi m-am inregistrat la Adm Financiara din Cluj Napoca,PFA Cod CAEN 8219 ,fara TVA,cu norma de venit. Mi-a trecut cca 20503 lei,apoi mi-a calculat:venit net ... (vezi toată discuția)