avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... cat impozit voi plati?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

cat impozit voi plati?

Azi m-am inregistrat la Adm Financiara din Cluj Napoca,PFA Cod CAEN 8219 ,fara TVA,cu norma de venit.
Mi-a trecut cca 20503 lei,apoi mi-a calculat:venit net determinat pe baza normei de venit=9730lei,venit net aferent perioadei lucrate(inceperea activitatii 27.12.2010) =133lei,plati anticipate cu titlu de impozit 21lei;mi-a zis ca pana in 25mai 2011 trebuie sa platesc impozit.
Intrebarea mea va fi cum se calculeaza acest impozit 97300x16% si se refera la intregul an 2011?mai am nevoie de registru unic de control sau altre registre?Multumesc anticipat,Angella
Norma de venit este 9730 RON pe tot anul 2010. Pentru 27/12/2010 -31/12/2010 sunt 5 zile, norma pentru perioada asta este de 5 * 9730 / 365 (zilele din anul 2010) rezulta o norma de venit de 133 RON pentru perioada asta. Pentru cei 133 RON datorati un impozit de 16%, de aici rezulta suma de 21 RON.
Pentru anul 2011 o sa fie o alta norma de venit, daca pe anul 2010 a fost 9730 RON pe anul 2011 asteptati-va la ceva mai mare ... Impozitul pe 2011 va fi 16% * norma de pe 2011, platiti in 4 rate trimestriale. Atentie la sanatate, trebuie sa cotizati si la sanatate 5.5% raportat la norma de venit, plata se face tot in 4 rate. Daca nu aveti carte de munca platita printr-un contract de munca intervine si obligativitatea platii contributiei la casa de pensii avand in vedere functionarea ca PFA ...
teoretic transpus in practica dvs. ati ales NORMA DE VENIT FIXA de 9700 lei /an asta inseamna ca incasati si va scadeti platile si ajungeti sa ramaneti cu banii astia in mana din care ii mai platiti 54% la sanatate, pensii, impozit daca nu aveti calitate de salaraiat in alta parte, cei care aleg norma fixa o fac pentru ca realizeaza pe an mai mult de 9700 lei . practic aveti de platit in 4 rate esalonate 5238 lei taxe/4= 1310 lei trimestrial
@iubestedariarta
Contributia la pensii reprezinta 31.3% din venitul asigurat, nu se raporteaza la norma de venit!
16% + 5.5% din norma de venit se va plati in modul in care ati spus ca impozit / sanatate;
norma de venit 9730 RON e valabila pentru 2010 doar! AngellaCluj intreaba cat o sa plateasca in 2011...
16% + 5.5% din cat o sa fie norma pentru Cod CAEN 8219 in anul 2011. Acum sunt in aprobare noile norme pentru 2011, le astept si eu ...Daca ajungeti pe la finante Cluj dati un semn daca le gasiti afisate pe acolo; pe site-ul directiei de finante Cluj inca nu au fost afisate.
Popu a scris:

@iubestedariarta
Contributia la pensii reprezinta 31.3% din venitul asigurat, nu se raporteaza la norma de venit!
16% + 5.5% din norma de venit se va plati in modul in care ati spus ca impozit / sanatate;
norma de venit 9730 RON e valabila pentru 2010 doar! AngellaCluj intreaba cat o sa plateasca in 2011...
16% + 5.5% din cat o sa fie norma pentru Cod CAEN 8219 in anul 2011. Acum sunt in aprobare noile norme pentru 2011, le astept si eu ...Daca ajungeti pe la finante Cluj dati un semn daca le gasiti afisate pe acolo; pe site-ul directiei de finante Cluj inca nu au fost afisate.


care venit asigurat? se plateste in baza declaratiilor depuse la finante si acolo scri norma de venit care revine, lamuriti ma ca nu va inteleg dar cu CITATE DIN LEGE:)) la sanatate te duci cu decizia de impunere FINANTE idem si casa de pensii de la anul toti isi vor calcula singuri nu vor mai primi decizii de impunere: SOOOC
iubestedariarta
care venit asigurat? se plateste in baza declaratiilor depuse la finante si acolo scri norma de venit care revine, lamuriti ma ca nu va inteleg dar cu CITATE DIN LEGE la sanatate te duci cu decizia de impunere FINANTE idem si casa de pensii de la anul toti isi vor calcula singuri nu vor mai primi decizii de impunere: SOOOC

aveti mai jos extras din noua lege a pensiilor; vechea lege a pensiilor era asemanatoare in ceea ce priveste PFA-ul, se platea pe baza venitului asigurat trecut in declaratia de asigurare; diferenta intre vechea lege / noua lege a pensiilor pentru PFA-uri este ca venitul asigurat are un prag minim in noua lege; sper ca aceste citate sa va ajute

Art. 6. – (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...
IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, şi care se află în una din situaţiile următoare:
...c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;

...
Art. 11. – (1) Persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. IV care au cel puţin vârsta de 18 ani, sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei individuale de asigurare.
(2) Declaraţia individuală de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia prevăzută la alin. (1) la casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.
(3) Venitul lunar asigurat pentru persoanele menţionate la alin. (1) este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut.

Alte discuții în legătură

Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)
Noua lege a pensiilor - impact asupra pfa-urilor Popu Popu Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati ... (vezi toată discuția)
Declarare venit strainatate vaiox vaiox Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti cu ar fi cel mai convenabil (dpdv al taxelor ce ar trebui achitate) sa declar profitul obtinut lucrand de acasa pentru o ... (vezi toată discuția)