avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata contributie sanatate in baza contract de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata contributie sanatate in baza contract de inchiriere garsoniera

Buna seara!

In momentul de fata detin o garsoniera pe care doresc sa o inchiriez in baza unui contract pe o perioada de 12 luni.In acelasi timp, eu sunt in concediul de crestere copil, pana in luna aprilie 2011, si in pararel sunt administratorul propriului srl, infiintat acum 6 luni, dar care inca nu a realizat venituri:

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1.La o chirie declarata de 500 ron lunar, care este taxa pe care trebuie sa o platesc lunar sau anual- nu cunosc!!- pentru asigurarile de sanatate?( pentru ca am inteles ca asa se procedeaza acum in momentul in care inchei un contract de inchiriere )
2 Pot , ca de exemplu, dupa luna aprilie 2011 cand mi se incheie cic-ul, sa optez pentru o asigurare de sanatate platita direct la CAS, si sa-mi spuneti , daca de fapt, taxa din contractul de inchiriere reprezinta de fapt asigurarea de sanatate ce consfinteste si calitatea de asigurat in cazul unei imbolnaviri sau inscrieri la medicul de familie?
3 Pot sa folosesc asigurarea sotului meu, pentru a beneficia de calitatea de co-asigurat, el fiind angajat asigurat.

Va multmesc anticipat pentru raspunsuri, am mare nevoie de ajutor!
Cel mai recent răspuns: doinitam , utilizator 10:51, 7 Martie 2011
doinitam a scris:

Imi puteti spune, va rog, daca o persoana nerezidenta care obtine venituri din chirii este obligata la plata contributiei la sanatate?
Multumesc

In Legea Nr. 95 din 2006 avem:

ART. 211
(1) Sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si
apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac
dovada platii contributiei la fond, in conditiile prezentei legi. In aceasta calitate, persoana in cauza incheie un
contract de asigurare cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin angajator, al carui model se stabileste
prin ordin al presedintelui CNAS cu avizul consiliului de administratie.
(1^1) Asiguratii au dreptul la pachetul de baza de servicii medicale de la data inceperii platii contributiei la fond,
urmand ca sumele restante sa fie recuperate de casele de asigurari de sanatate si Agentia Nationala de
Administrare Fiscala, in conditiile legii, inclusiv accesoriile aplicate pentru creantele bugetare.
(2) Calitatea de asigurat si drepturile de asigurare inceteaza odata cu pierderea dreptului de domiciliu sau de
sedere in Romania.
(3) Documentele justificative privind dobandirea calitatii de asigurat se stabilesc prin ordin al presedintelui
CNAS.

De aici trag concluzia ca, fiind nerezident, nu puteti fi asigurat si, ca urmare, nu datorati CASS la veniturile obtinute din chirii.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata asigurari de sanatate roseio roseio De cand se plateste asigurarea de sanatate de catre cei care au venituri din cedarea folosintei bunurilor(inchirieri)? (vezi toată discuția)
Declaratii si contributii Roxie Roxie Buna ziua, Sunt PFA si anul trecut, pe tot anul, am avut venituri de 856 ron din activitatea PFA. In paralel, din luna august, am inchiriat un apartament, cu ... (vezi toată discuția)
Cat impozit voi plati? Angela Cerdeanu Angela Cerdeanu Azi m-am inregistrat la Adm Financiara din Cluj Napoca,PFA Cod CAEN 8219 ,fara TVA,cu norma de venit. Mi-a trecut cca 20503 lei,apoi mi-a calculat:venit net ... (vezi toată discuția)