avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... INCULPAT...PRIN BANUIALA...?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

INCULPAT...PRIN BANUIALA...?

1. O procuroare,face plangere penala,cu autor necunoscut,pentru ultraj,afirmand ca a primit o scrisoare de amenintare cu moartea.
2. Procuroarea,face afirmatia,in cuprinsul plangerii,ca banuieste ca scrisoarea a fost scrisa de X.
3. Un politist,audiaza pe X,apoi ii ia o proba de scris (X,fiind de acord sa dea testul de scriere).
4. X,nu recunoaste acuzatia,mentioneaza ca nu are nicio legatura cu aceasta acuzatie si ca nu a scris nimic la adresa procuroarei si nici la adresa altcuiva,de acest gen.
5. Politia (in urma cercetarilor efectuate...) concluzioneaza,cu certitudine,ca X este autorul scrierii.
6. Procurorul,in baza concluziei politistului,cheama pe X si ii aduce la cunostinta ca este invinuit in cauza. Ii prezinta rechizitoriul format in baza concluziei politistului.
7. X,solicita proba expertizei grafologice,pe cheltuiala sa. Se aproba aceasta proba,dar X,nu isi permite sa plateasca taxa ceruta de institutul teritorial de expertize criminalistice. Anunta procurorul ca nu are atatia bani pentru achitarea expertizei,solicitand sa se efectueze pe cheltuiala institutiei,totodata mentionand ca nu este vinovat.
8. Procurorul,nu tine cont de acest amanunt si trimite dosarul pe rolul instantei de judecata,astfel X,ajungand Inculpat.
9. La primul termen,se cere efectuarea expertizei grafologice,de catre ministerul public - deci,tot de cei ce facuse cercetarile,cei ce refuzase efectuarea expertizei din cauza ca nu era platita de X. Si X,a solicitat efectuarea expertizei.
10. Se face expertiza si se arata clar ca,X,nu este autorul scrierii .(acest aspect fiind vizibil chiar cu ochiul liber...).
(Procuroarea din fata instantei,este colega reclamantei.Totodata,aceasta se afla in litigiu direct cu inculpatul-intr-un proces anterior,ce se afla pe rol si in momentul judecarii actualei cauze).-(Cu toate ca dovada era clara,procuroarea cere instantei condamnarea inculpatului...)
11. Totusi,X, este achitat de instanta de judecata,constatandu-se ca nu el este autorul.
12. Parchetul,face apel,iar acum urmeaza judecarea apelului.

Intre timp,X,obtine o dovada scrisa din partea Inspectoratului General al Politiei Romane,prin care i se comunica faptul ca organele de politie din intreaga tara,nu au competenta de efectuare cercetari asupra unei scrieri,ca nu au in dotare aparatura necesara,ca nu se ocupa de expertize grafologice,etc.
(Deci,nici nu se putea concluziona de catre un politist ca scrisul ar fi fost al lui X)

Avand in vedere acest aspect si faptul ca X,chiar nu are legatura cu cauza (nefiind el autorul),politistul ce a concluzionat ca scrisul este al lui X,nu avea aceasta competenta,intrucat nu avea aparatura necesara sa constate daca este sau nu este scrisul lui X. Mai mult,el nu avea aceasta competenta,de a concluziona un astfel de amanunt.
TOTUSI,ACEASTA CONCLUZIE A POLITISTULUI,l-a facut pe X inculpat si l-a trimis in fata instantei de judecata. (fara ca acesta sa fie autorul - sigur...)

Intrebari:
- Procurorul de caz,trebuia sa se limiteze doar la cercetarea unui om,doar pe baza unei banuieli a reclamantei si o concluzie a unui politist ce nu avea competenta - facand doar o presupunere,atata timp cat nu era dotat cu aparatura necesara ?
- Procurorul de caz,avea dreptul sa-l trimita pe X in judecata,daca nu exista o certitudine ca acesta ar fi autorul ?
- Procurorul de caz,nu cumva trebuia sa dispuna efectuarea expertizei grafologice, inainte de trimiterea cauzei pe rolul instantei ?
- Cum ramane cu prezumtia de nevinovatie...?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 08:59, 9 Decembrie 2010
Imi permit sa adaug si eu intrebarea (meschina?):
Cine plateste aceasta activitate a justitiei (in ansamblu) efectuata in mod INUTIL? Si ILEGAL, din cate se pare (vezi competenta politistului de "expertiza" grafologica).
emoldoveanu a scris:

Imi permit sa adaug si eu intrebarea (meschina?):
Cine plateste aceasta activitate a justitiei (in ansamblu) efectuata in mod INUTIL? Si ILEGAL, din cate se pare (vezi competenta politistului de "expertiza" grafologica).

De platit,toate aceste demersuri fabricate chiar de autoritati,sunt platite tot de noi,cei ce platim impozite...
Problema ar fi :
X,trebuia trimis in judecata in situatia data ???
Daca politistul nu era competent sa se pronunte asupra autenticitatii scrisului, cum de s-a putut incrimina un om,doar in baza unei banuieli a unei procuroare ?
Ce este de facut in aceasta situatie ???

Cu tot respectul...

Eu cred ca ati vazut multe filme si in timpul liber,imaginati scenarii:(
Ca scenariu poate fi bun...=D>
r.gabi a scris:

Cu tot respectul...

Eu cred ca ati vazut multe filme si in timpul liber,imaginati scenarii:(
Ca scenariu poate fi bun...=D>

Ar fi foarte bine sa fie cum credeti dvs..... Insa,totul este exact asa cum am descris. Am toate actele in posesie. Aici este vorba de un dosar fabricat de magistrati. Acum,la judecarea apelului,judecatorii ce vor judeca acest caz,sunt in litigiu cu X. Au procese pe rol cu acesta,anterior fabricarii dosarului de ultraj...
X,a solicitat si stramutarea dosarului,insa ICCJ nu a admis acest lucru,cu toate ca a atasat la cerere mai multe citatii din care se vedea ca se afla in procese cu magistratii respectivi.
Este ceva curios....Dar,am toate probele in acest sens.
Chiar sunt curios cum se va termina acest dosar... Sunt mai multi care asteapta terminarea judecatii,intrucat sunt numai ilegalitati si abuzuri aici. Cineva o sa-i traga la raspundere pe fiecare in parte. Veti vedea la Tv. totul.
Poate,candva,va voi pune la dispozitie acest caz. Cel putin din curiozitate,intrucat aveti astfel de convingeri...
Cu multa stima.
hmmmm vreti sa vorbim despre ce este legal sau despre ce se intampla in practica.

punctul meu de vedere (ca sa nu dau vina pe unul sau pe altul) este urmatorul.

1. procurorul s-a limitat la probele pe care le avea (mai mult sau mai putin legale) si l-a trimis in judecata. NU PROCURORUL stabileste vinovatia ci instanta (chiar daca procurorul da NUP iar rezolutia e atacata tot instanta decide. la fel si invers)
2. ar fi trebuit. Dar poate ca nu a vrut sau nu a avut chef deoarece era un caz mai special.
3. despre prezumtia de nevinovatie in actulalul sistem s-au scris carti... E o fictiune juridica in ceea ce ii priveste pe procurori si chiar la unele instante mai slabe. Procurorul in 90% din cayuri (si sunt indulgent) te considera vinovat si incheie dosarul. "cheshtii" de genu` in dubio pro reo, sau preyumtie de nevinovatie doar la instanta. Si uneori si acolo.............

4. decizia ICCJ este intemeiata dpmdv atat timp ca acesta a fost motivul avut in vedere in cererea de stramutare. Ceea ce spuneti dvs e motiv de abtinere/recuzare nu de stramutare

PS Instanta l-a achitat ceea ce pare o solutie intemeiata. Ca parchetul si-a facut treaba asa cum a facut-o... nu-i prima data si nici ultima. Sunt dese cazurile de acest gen si chiar fara a avea cineva un interes. Spre exemplu un dosar de viol s-a intors la organul CP din recurs, dupa 6 ani. Tot din cauya ca a fost lucrat exemplar.

Multa Bafta

Alte discuții în legătură

Expertiza grafoscopica la cerere mariamem mariamem Pot depune o cerere pentru expertiza grafoscopica la Politie avand ca scop acuzarea unei persoane de fals sub semnatura privata si uz de fals? Sau inaintez ... (vezi toată discuția)
Comertul cu sentinte...vazut de un magistrat ! gigelas gigelas La o adunare a magistratilor,cu ocazia zilei justitiei,un judecator,fost presedinte de Tribunal,a rabufnit si a facut o declaratie publica,precum ca,s-ar ... (vezi toată discuția)
Cum se poate dovedi falsul unui document din 2016, care se pretinde că a fost făcut în 2004? rrocambole rrocambole Cum se poate dovedi falsul unui document facut in 2016 si care se pretinde ca a fost facut in 2004, document folosit ca mijloc de proba intr-un proces penal ? (vezi toată discuția)