avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari care nu exista!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari care nu exista!

Am devenit presedintele unei asociatii despre care stiam ca are statutul juridic al unei asociatii de proprietari. Am primit de la vechea administratie un dosar in care exista: statutul asociatiei, autentificat la notar, acordul de constituire cu tabelul nominal, procesul verbal de constituire si un certificat de inregistrare fiscala.

Toate bune si frumoase, pana cand am chemat in judecata restantierii - actiune scutita de taxa de timbru, in cazul asocitatiilor de proprietari.
Pe citatie se solicita plata acestor taxe, intr-unul din dosare, iar in altul, prezentarea acordului de asociere si a incheierii judecatoresti - care incheiere nu exista!

Asociatia mea exista sau nu?

Pe mine ma intereseaza sa recuperez restantele de la datornici. Pot sa fac acest lucru, daca asociatia nu este asociatie de proprietari, din punct de vedere juridic? Adica, platind taxele de timbru, procesul poate merge si banii se pot recupera?
Cel mai recent răspuns: getamoldovanu , utilizator 12:47, 24 Martie 2008
Eu zic sa verificati mai bine!
Acea incheiere trebuie sa existe!
Prin acea incheiere se acorda personalitate juridica asociatiei de proprietari; fara existenta acelei incheieri nu se puteau incheia nici macar contractele cu furnizorii de utilitati (gaze, salubritate, etc...); de asemeni certificatul de inregistrare fiscala se atribuie in urma prezentarii acestei incheieri!
Deci, IMPOSIBIL sa nu existe! B-)
In documentele pe care le-am primit nu exista incheierea - am cautat de o mie de ori. Organul financiar local spune ca nu ne gaseste in evidenta sa, ca nu existam.

Unde ar trebui sa merg, ca sa lamuresc situatia?

Multumesc pentru raspuns.
La judecatoria in raza careia se afla sediul asociatiei, la biroul Persoane juridice (asociatii, fundatii, sindicate, asociatii de proprietari..). Cercetati opisul lor dupa data autentificarii statutului, procesului verbal de constituire.
De altfel am vazut si asociatii de locatari cu certificat fiscal. E foarte posibil si sa nu fi fost desfasurata procedura de dobandire a personalitatii juridice si chiar sa nu existe acea incheiere.
Daca pe C.F. scrie asociatie de proprietari apoi e asociatie de proprietari.
Verifica si pe situl MFP la persoane juridice, dupa CUI/ CF
Va multumesc mult pentru ajutor!
Am intrat pe MFP si am gasit asociatia la codul respectiv.

Totusi, problema mea ramane: asociatia nu are hotararea judecatoresca de constituire. Am sa incerc sa gasesc o rezolvare la judecatorie.

Daca nu am hotararea aceasta, ce se intampla cu procesele pe care le-am intentat restantierilor?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2008
atlantiana, utilizator

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari nu gaseste hotararea judecatoreasca prin care i s-a atribuit personalitate juridica hanga hanga Asociatia de Proprietari nu gaseste Hotararea judecatoreasca prin care acesteia i s-a atribuit personalitate juridica. Asociatia a fost infiintata in aprilie ... (vezi toată discuția)
Cum se infiinteaza o asociatie ? lumy81 lumy81 Buna! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu pasii necesari infiintarii unei asociatii, precum si functionarea acesteia. Multumesc! (vezi toată discuția)
Asociatiile de locatari platesc taxa de timbru judiciar atunci cand isi cheama restantierii in judecata? legal23 legal23 Am fost dat in judecata de catre asociatia de locatari pentru recuperarea sumei de 4000 lei reprezentand restante la chltuielile de intretinere. Practic, in ... (vezi toată discuția)