Buna ziua,
am doua situatii si nu stiu cum sa procedez, va rog sa imi da-ti o idee.
Am un client care are o datorie la soc. pe care o reprezint de 2 ani si unul de peste 3 ani. Nu stiu cum sa procedez in aceste 2 cazuri.
Stiu ca datoria se prescrie peste 3 ani, dar ce fac in contabilitate, care sunt pasii de urmat?
Prima datorie pana in 3 ani care nu s-a prescris conform Decretului 167/1958 - privind prescriptia extinctiva o treceti in contul 473 cont de recuperari
Ce-a de a doua datorie prescrisa o treceti in 6581 - cheltuieli nedeductibile.
In primul rand nu este o datorie, este o creanta. Dupa cum va exprimati, parca mai mult va intereseaza clientul si nu firma la care ii tineti contabilitatea. Dar probabil ca patronul firmei respective este la fel de interesat de recuperarea creantelor.
Legea va obliga in a intreprinde toate masurile necesare pentru a recupera creanta, inclusiv actionarea in judecata inainte de a se prescrie dreptul de a cere acest lucru.
Este adevarat ca sanctiunile nu apar decat in situatia in care firma ce nu a dorit recuperarea creantelor a intrat in faliment. Se porneste de la ideea ca exista un interes material in recuperare care nu trebuie "impulsionat".
Consecinta contabila a nerecuperarii creantei prescrie este inregistrarea unei pierderi, tradusa prin trecerea pe cheltuieli nedeductibile a intregii valori a facturii.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.