avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... nelamurire- prescriptie
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

nelamurire- prescriptie

buna ziua.

in 2003 am facut un imprumut la banca pe numele meu insa banii i-a folosit prietenul meu.
A platit o parte din ei pana la inceputul lui 2004 si de atunci pana in ziua de azi nimic.
Noi ne-am despartit in 2005 si acum 2 luni m-au sunat cei de la eos si mi-au fixat o rata lunara de 300 ron.
Intreberea mea este : Aceasta creanta nu s-a prescris ?
Si daca trebuie sa platesc acesti bani , nu trebuiea sa primesc o hotarare ceva?
Nu am primit nimic de la ei .
Am vb numai la telefon.
Mi-au dat un cont unde sa achit acesti bani
Ce sa fac?
Va rog sa ma sfatuiti.
Am platit deja o rata ...
Stiu ca acest imprumut este pe numele meu insa este frustrant sa stiu ca dau niste bani inapoi pt alti bani de care eu nu m-am folosit.


Multumesc
Cel mai recent răspuns: Krissia . , Alte profesii 16:16, 5 August 2009
Daca a-ti fost notificata intre timp nu este prescrisa. EOS este o firma de "recuperari" la care creditorii apeleaza pentru incasarea rau platnicilor. Trebuie sa consultati un avocat care sa vada si documentele primite de catre dumneavoastra.
Nu am primit nicio notificare si niciun document deoarece nu am mai locuit la adresa din acea perioada.
Am fost contactata doar telefonic...dupa aproximativ 5 ani .
Conform Decretului 167/1958 creanta era prescrisa

DECRET nr.167 din 10 aprilie 1958 privitor la prescripţia extinctivă ART. 3
Termenul prescriptiei este de 3 ani,

ART. 1
Dreptul la actiune, avind un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul stabilit in lege. Odata cu stingerea dreptului la actiune privind un drept principal se stinge si dreptul la actiune privind accesorii.
Orice clauza care se abate de la reglementarea legala a prescriptiei este nula.

Ideea era ca daca nu ati primit nici o notificare in acest sens de la ei in acest interval de timp, suma era prescrisa.

Dar,

Ei au intentionaa sa va faca sa recunoasteti datoria pt ca - Potrivit art.16 lit.a) din Decretul 167/1958, prescriptia se intrerupe prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia, iar

Potrivit art.17, intreruperea sterge prescriptia, incepand sa curga o noua prescriptie, astfel ca recunoasterea datoriei de catre dvs. ar intrerupe prescriptia si in raport cu data introducerii actiunii, dreptul material la actiune ar fi exercitat de ei inauntrul termenului general de trei ani, incadrandu-se in noua prescriptie care a inceput sa curga de la data la care veti face o prima plata.

Pe scurt. Suma era prescrisa, dar prin faptul ca dvs atai efectuat o plata, ati recunoscut din nou datoria pe care o aveati, intrucat contractul a fost incheiat intre banca si dvs. Implicit, de la aceasta data intervine un alt termen de prescriptie de 3 ani, si prin urmare, dvs. ati acceptata faptul ca a aveti o datorie, repusa in termenul de prescriptie, pe care trebuie sa o mai si platiti acum.

La ce va puteti astepta

Daca banca a cesionat creanta ( datoria dvs ) catre firma de recuperare inseamna ca acestea din urma posibil a achitat aceasta creanta bancii. Deci banca nu mai are nici o problema cu dvs. Discutia pe care trebuie sa o aveti in vederea esalonarii datoriei si solutionarii problemei pe cale amiabila este cu firma de recuperari creante, nu cu banca. Se poate ajunge in instanta si apoi in urma obtinerii unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile se poate ajunge la executare silita, dar si aici se poate solutiona pe cale amiabila prin intelegere, pentru plata esalonata a datoriei. In caz contrar posibil sa se ajunga la executarea silita a bunurilor. Daca nu au ce sa recupereze de la dvs. deveniti debitor insolvabil si nu au ce sa va mai faca. Cam atat.

Tot ce mai puteti face este sa solicitati de la firma de recuperare copia documentului prin care banca le-a cesionat aceasta creanta, precum si dovada faptului ca banca v-a notificat in sensul cedarii creantei catre aceasta firma. Daca nu le au, e un punct in plus pt dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare debit de catre societate recuperari creante dfd dfd Buna ziua, in anul 2005 am contractat un credit pt care s-au platit 10 rate. nu am mai avut loc de munca si m-am imbolnavit si nu am mai putut plati. cei de la ... (vezi toată discuția)
Somatiile de plata intrerup cursul prescriptiei ? andresclaudia andresclaudia Azi am primit la cutia de scrisori o somatie de plata,de la o firma de rec. Este vorba de un credit bancar al fiicei mele.Somatii a tot primit de vreo 2 ... (vezi toată discuția)
Notificare executare silita Livica Livica O cunostinta a facut un credit la [banca] in 2002 si o perioada nu a reusit sa plateasca ratele. Prin 2007 a avut posibilitatea sa plateasca, s-a dus la banca ... (vezi toată discuția)