avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... somatiile de plata intrerup cursul prescriptiei ?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

somatiile de plata intrerup cursul prescriptiei ?

Azi am primit la cutia de scrisori o somatie de plata,de la o firma de rec. Este vorba de un credit bancar al fiicei mele.Somatii a tot primit de vreo 2 ani,la care nu a raspuns.Mentionez ca aceste somatii nu au fost cu,confirmare de primire.De la ultima plata au trecut 3 ani 3 luni si 3 zile. .As vrea sa stiu daca aceasta creanta este prescrisa.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: andresclaudia , utilizator 17:27, 3 August 2011
somatiile trimise prin posta nu intrerup prescriptia, doar actiunile in instanta de judecata (daca sunt admise) sau recunoasterea debitului.
multumesc. dar este prescrisa ?
recunoasterea verbala fara nici un fel de semnatura se ia in considerare?
Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2011
andresclaudia, utilizator
este prescrisa. recunoasterea verbala nu are valoare deoarece nu poate fi probata de catre creditor.
Prescriptia curge pentru fiecare rata in parte. Iar termenul de 3 ani se calculeaza incepand cu data de 1 ianurie a anului urmator.
Ratele din 2008, neplatite, se vor prescrie abia la 31 dec 2011. Ratele din 2009 in 31 dec 2012, si tot asa. Si asta doar daca nu va exista vreo actiune care sa intrerupa termenul de prescriptie.

Avand in vedere ca somatia a fost primita de la o firma de recuperatori, inseamna ca aceasta a cumparat creanta iar in acest caz problema se schimba. Oricum eu inclin sa cred ca datoria nu a fost prescrisa, cel putin nu total.
eu am inteles ca; termenul prescriptiei incepe sa curga in momentul cand se naste dreptul de a cere . in cazul bancilor dreptul de a cere se naste dupa 3 luni (90 zile),de la ultima plata efectuata de catre debitor. Asa-i?
Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2011
andresclaudia, utilizator

Alte discuții în legătură

Cand si in ce conditii se prescrie o datorie la o firma de recuperare creante? antieos antieos Buna ziua! Am facut prin 2002 un imprumut la [EDITAT] pe numele meu, dar banii au fost utilizati de catre tatal meu, cu conditia ca el va plati ... (vezi toată discuția)
Corespondența prin e-mail poate întrerupe prescripția? am răspuns în acest mod unor recuperatori de creanțe biancca biancca Buna ziua. Transmiterea unor adrese pe email catre recupetatori de debite prin care am specificat ca dreptul de a solicita executarea silita este prescris, ... (vezi toată discuția)
Prescriptia datoriilor mioaranoni mioaranoni Va rog sa-mi spuneti de unde stiu daca datoria mea catre banca, ramasa neachitata din motive personale, s-a prescris? Termenul de 3 ani de prescriere poate ... (vezi toată discuția)