Azi am primit la cutia de scrisori o somatie de plata,de la o firma de rec. Este vorba de un credit bancar al fiicei mele.Somatii a tot primit de vreo 2 ani,la care nu a raspuns.Mentionez ca aceste somatii nu au fost cu,confirmare de primire.De la ultima plata au trecut 3 ani 3 luni si 3 zile. .As vrea sa stiu daca aceasta creanta este prescrisa.Va multumesc.
Prescriptia curge pentru fiecare rata in parte. Iar termenul de 3 ani se calculeaza incepand cu data de 1 ianurie a anului urmator.
Ratele din 2008, neplatite, se vor prescrie abia la 31 dec 2011. Ratele din 2009 in 31 dec 2012, si tot asa. Si asta doar daca nu va exista vreo actiune care sa intrerupa termenul de prescriptie.
Avand in vedere ca somatia a fost primita de la o firma de recuperatori, inseamna ca aceasta a cumparat creanta iar in acest caz problema se schimba. Oricum eu inclin sa cred ca datoria nu a fost prescrisa, cel putin nu total.
eu am inteles ca; termenul prescriptiei incepe sa curga in momentul cand se naste dreptul de a cere . in cazul bancilor dreptul de a cere se naste dupa 3 luni (90 zile),de la ultima plata efectuata de catre debitor. Asa-i?