avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Tichete cadou
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Tichete cadou

Se pot acorda tichete cadou angajatilor unei societati comerciale , indiferent daca au
sau nu copii minori?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 21:10, 6 Decembrie 2010
DA,se pot acorda,dar fiti atenti ca se impoziteaza :D

Sunt neimpozabile, conform art.55 alin 4 din Codul fiscal, doar cadourile in bani sau in natura oferite copiilor salariatilor cu ocazia Craciunului, in limita a 150 lei/copil.

Cadourile facute salariatilor cu aceasta ocazie sunt impozabile la salariat indiferent de cuantum si de forma sub care se acorda (mai mare sau mic decat suma de 150lei, in bani sau sub forma de bunuri), fiind considerate avantaje in natura, conform art. 55 alin. 2 lit. k.

Prin urmare sumele respective se includ in venitul brut (atat in cazul cadourilor in bani cat si in bunuri/ tichete cadou), fiind considerata cheltuiala de natura salariala, retinandu-se atat impozit pe venit cat si toate contributiile sociale obligatorii (individuale si ale angajatorului). Pentru cadouri in bunuri, se include contravaloarea acestora in baza impozabila a impozitului pe venit , respectiv se majoreaza brutul.

Tichetele cadou sunt avantaje prin urmare se suma se adauga la brut si asupra acelui brut se aplica toate taxele sociale ( sa le numim asa ) si impozitul .

In schimb , a ramas aplicabil urmatorul articol :
(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.

*) prin persoana se intelege angajat

si norme :
81. Plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori copiilor minori ai angajaţilor cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi pentru cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie se aplică atât darurilor constând în bunuri, cât şi celor în bani, în cazul tuturor angajatorilor de forţă de muncă.

Asadar , daca se acorda sume de bani sau bunuri in valoare de pana la 150 lei / angajat atunci acestea nu sunt considerate avantaje si sunt neimpozabile , in sensul impozitului pe salariu .

Pentru firma , in sensul impozitului pe profit, suma este deductibila limitat , conform :
art 21
(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
c) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare. [ ....]

În cadrul acestei limite, pot fi deduse şi cheltuielile reprezentând: tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor, cadouri în bani sau în natură acordate salariatelor,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete cadou vornicuelena vornicuelena Este corect daca se dau tichete cadou la salariati cu ocazia Craciunului in valoare de 150 ron neimpozabil? Pot fi acordate si in suma mai mare cu conditia sa ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou elyss elyss Buna ziua Tichetele cadou oferite salariatilor pentru Paste se impoziteaza? Valoarea este de 150 lei / salariat. Limita de 150 lei neimpozabila este pentru ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou SZABO PARASCHIVA SZABO PARASCHIVA DACA AM ANGAJATI NUMAI BARBATI, FARA COPII, POT SA LE ACORD TICHETE CADOU DE PASTE (vezi toată discuția)