as dori daca se poate sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. Sper insa sa ma fac inteleasa in cele ce urmeaza ....
Este vorba de mama mea, care ar dori sa iasa la pensie anticipat.
Ea lucreaza de pe 01. aprilie 1976. a stat in concediu de maternitate pt mine 3 luni si pt sora mea 1 an( pt ca asa era atunci), si a mai stat in somaj cateva luni pt ca au dat-o cei de la fabrica unde lucra, dar s-a angajat inainte sa il termine. astea ar fi singurele intreruperi, ca se le zic asa, pe care le-a avut.
anul acesta pe 15 octombrie a implinit 55 de ani, varsta la care poate iesi anticipat. Si-a depus dosarul pentru pensie....dar cei de la fabrica i-au spus ca momentan nu se fac pensionari anticipate. Zilele trecute a fost iar pe la birouri sa se intereseze de dosar, si sa vada daca macar de la 1 ianuarie o sa se primeasca iar dosare...si i-au spus ca in principiu da, dar ca o sa fie penalizata cu 45 % din viitoarea pensie......sau ca o sa-i dea numai 45% din ea.(asta nu a inteles prea bine)
Ea are in jur de 750 de lei pe cartea de munca....lucreaza in confectii si salariu este in functie de realizari...deci nu e fix..
In cazul de fata este vorba de pensie anticipata partial,care se acorda cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare,cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare pentru limita de varsta.Penalizarea este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.Penalizarea maxima este de 45% pentru 5 ani respectiv 60 de luni de anticipare.60x0,75%=0,45.Pensia fiind egala cu 1 iar penalizarea este de 0,45 din 1.Ceea ce inseamna ca 0,45 raportat la 1 reprezinta 45%.Asadar va faceti calculul inmultind numarul lunilor de anticipare(lunile pana la indeplinirea varstei standard) cu 75% si va procentul direct,sau inmultiti cu 0,75% si raportati rezultatul la 1.Sper sa ma fi facut inteles.O zi buna.
tocmai mi-a spus, ca ea a lucrat timp de 14 ani cu grupa a 2-a iar cei de la fabrica unde lucreaza la care si-a dus dosarul i-au spus ca asti 14 ani echivaleaza cu 3ani si 3sau 4 luni scazuti (ca sa zic asa) pana la iesirea la pensie de drept.
Deci practic i se vor lua acesti 45% timp de 1 an si cateva luni pana va iesi de drept.
In cazul in care are 14 ani in grupa II-a de munca,beneficiaza de o reducere a vastei standard de pensiponare cu 3 ani din 60.Deci ar trebui sa aiba 57.57 -55 si 2 luni(aproape)cat ar avea acum =1 an si 10 luni.In aceste conditii penalizarea este pentru 1 ani si 10 luni(adica 22 de luni).22 luni x 75% =16,5% penalizare.Am dedus faptul ca ar fi nascuta in 15/10/1955.O seara buna.