avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj pentru inaptitudinea fizicã ºi/sau psihicã a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj pentru inaptitudinea fizicã ºi/sau psihicã a salariatului

Buna ziua!

Ce acte sunt necesare pentru a trimite o persoana in somaj pentru caz de boala?
Care sunt demersurile de a da in somaj un anagat pentru caz de boala?
Ce acte trebuie sa aduca angajatul?

Multumesc anticipat pentru ajutor si raspuns!
Cel mai recent răspuns: csillah , utilizator 07:17, 7 Decembrie 2010
1. In acest caz trebuie sa concediati salariatul respectiv cu art. 61, lit.c) din Codul muncii.

2. Pentru asta trebuie sa respectati procedura data de Codul muncii:

Art. 61 - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
...
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
...
Art. 62 - (1) În cazul în care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevăzute la art. 61 lit. b) - d), angajatorul are obligaţia de a emite decizia de concediere în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatării cauzei concedierii.
...
(2) Decizia se emite în scris şi, sub sancţiunea nulităţii absolute, trebuie să fie motivată în fapt şi în drept şi să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată şi la instanţa judecătorească la care se contestă.

Art. 64 - (1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d), precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
(2) În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit alin. (1), acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.
(3) Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.
(4) În cazul în care salariatul nu îşi manifestă consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3), precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) În cazul concedierii pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiază de o compensaţie, în condiţiile stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.

3. Angajatorul trebuie sa ia legatura cu medicul de medicina muncii care deserveste firma respectiva, care este cel care solicita comisiei de expertiza medicala sa se pronunte asupra capacitatii de munca a salariatului respectiv.
4. Luati legatura si cu AJOFM sa va ajute asa cum spune legea.
Ultima modificare: Luni, 6 Decembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc mult pentru raspuns si ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nedeclarare la angajare a unei boli neurologice Inaind Inaind La angajare,acum 2 ani ,verisoara mea n a declarat ca sufera de epilepsie.Nu lucreaza la inaltime,nu conduce masina sau vehicule mari-TIR.Daca are vreo criza ... (vezi toată discuția)
Concediere persoana cu probleme psihice hanah02 hanah02 Buna ziua, As dori sa stiu care sunt drepturile unui salariat cu probleme psihice ce urmeaza a fi concediat? Este vorba despre schizofrenie, nu mai raspunde ... (vezi toată discuția)
Somaj::: razvan017 razvan017 Ca sa intru in somaj cu articolul 61 c de unde pot lua adeverinta medicala de la medicul de familie sau medicina muncii???Iar medic de inteprindere nu am.Va ... (vezi toată discuția)