avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptia extinctiva pareri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptia extinctiva pareri

Un debitor are facturi restante din perioada iulie 2004 - octombrie 2005. In noiembrie 2007 incheie un angajament de plata prin care recunoaste ca are de achitat intreaga suma existenta in aceste facturi.
In momentul de fata el poate fi actionat in judecata pentru perioada noiembrie 2004 - octombrie 2005? Dupa parerea mea el poate fi dat in judecata pentru aceasta perioada. Voi ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Lorena Chirila , Avocat 19:45, 9 Martie 2008
etta pentru neplata facturilor poti da in judecata debitorul. Daca ai si contracte e si mai bine. Poti calcula si dobanzi daca prevede contractul.
Prin recunoasterea datoriei de catre debitor s-a intrerupt prescriptia, asa ca-l puteti actiona in judecata.
Parerea mea e ca nu si pentru perioada iulie-noiembrie 2004. Pentru ca recunoasterea sa produca efectul de intrerupere a prescriptiei trebuie ca ea sa nu se fi implinit pentru ca nu mai poti intrerupe ceva ce s-a implinit.
romascanu a scris:

Parerea mea e ca nu si pentru perioada iulie-noiembrie 2004. Pentru ca recunoasterea sa produca efectul de intrerupere a prescriptiei trebuie ca ea sa nu se fi implinit pentru ca nu mai poti intrerupe ceva ce s-a implinit.


Corect. Totusi, nimic nu impiedica debitorul sa recunoasca o datorie prescrisa si sa se oblige sa o achite, asa cum s-a si intamplat, de altfel. Practic, in momentul de fata debitorul poate fi actionat in judecata in baza angajamentului de plata nerespectat.
Sfatul meu: actionati-l in judecata pentru intreaga suma si va aprecia instanta, in functie si de apararile pe care si le va face debitorul, daca va admite cererea in tot sau in parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere debit? Bogdan Popovici Bogdan Popovici am inceput sa primesc niste notificari de plata de la o firma de recuperare debite. Problema e ca debitul e din octombrie 2004. S-a prescris sau nu dreptul de ... (vezi toată discuția)
Prescriptia comerciala Andrei T Andrei T creantele comerciale se prescriu in 3 ani. am o factura emisa in data de 21.08.2006 scadenta in 21.09.2006. acesta factura s-a prescris? care este data la care ... (vezi toată discuția)
Facturi neachitate mai vechi de 3 ani ddianna ddianna Buna ziua, In cazul facturilor neachitate, mai vechi de 3 ani, dar din care am mai incasat o parte de curand, mai am sanse de recuperare in instanta? Sunt ... (vezi toată discuția)