avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort din vina unei parti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort din vina unei parti

daca divortul se incheie din vina unei parti,cealalta parte are ceva de castigat?(fara copii)
Cel mai recent răspuns: Denisa Stanca , Avocat 16:04, 7 Decembrie 2010
1.Sotul din a carei culpa se desface castoria poate fi obligat la plata cheltuielilor de judecata pe care celalalt sot le-a suportat cu ocazia judecarii procesului (taxe de timbru, timbru jud., onorariu avocat).
2.In cazul in care se solicita o pensie de intretinere de catre sotul din a carei culpa se desface casatoria, acesta nu poate beneficia de pensia stabilita decat un 1 an de la data desfacerii casatoriei.
Nu intru in detalii pe acest punct 2 pentru ca nu cunosc daca se solicita sau nu aceasta pensie .
Nu are nimeni nimic de castigat.
Daca va intelegeti cu sotul dvs. puteti sa divortati de comun acord fara sa mai mergeti in instanta.
Cererea se depune de soti impreuna fie la primarie, fie la un notar public de la locul incheieri casatoriei sau ultimul domiciliu comun al sotilor.
Ofiterul de stare civila sau notarul public inregistreaza cererea si acorda un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort.
La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat.
Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.
Daca sotii nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort lidicut lidicut Can va intra in vigoare noua lege a divortului,lege dupa cre se poate legaliza desfacerea casatoriei la notar sau la ofiterul starii civile care a oficiat ... (vezi toată discuția)
Divort ro_red_rosu ro_red_rosu Sunt casatorita de 12 ani si nu am copii, doar un apartament cumparat impreuna , se poate divorta de comun acord la notariat? cat dureaza si se da termen de ... (vezi toată discuția)
Divort la notar mary11 mary11 As vrea sa stiu cat dureaza un divort la notar daca sotii sunt de acord si nu au nici o obiectie.Exista si copil in aceasta casatorie si am stabilit totul de ... (vezi toată discuția)