Am primit o citatie in care spune ca trebiue sa ma prezint la proces ca si martor,''coplet penal cu arestati plus civili cu procuror,,.scrie ca partea citata are dreptul la un aparator,iar i n cazul in care partea nu-si alege aparator i se da unul din oficiu....ce in nseamna asta,am nevoie de un avocat?am inteles ca daca nu ma prezint pot fi luata cu mandat de catre politie....sau chiar amendata...Eu daca trebiue ma prezint la prima infatisare dar cum pot refuza daca mai sunt chemata din nou,deoarece sunt si insarcinata in 6luni jumate si efectiv decand am primit citatie sunt intr-un stres continuu si nu ma simt bine deloc,...ce as putea face in privinta asta?nu stiu daca o sa fiu capabila de a face fata situatie deaoarece sunt o fire fff emotiva si ma pierd cu firea rpd.....ast un rasp,multumesc mult
trimiteti la instanta respectiva , la dosarul respectiv(le gasiti pe citatie) o instiintare cum ca sunteti insarcinata in 6 luni si nu va simtiti deloc in stare sa va prezentai la proces. Atasati la instiintare o dovada de la doctor cum ca sunteti insarcinata.
In asemenea sitiutatie pote vor schimba martorul .
Chiar insarcinata fiind , aveti obligatia de a va prezenta . Daca instanta considera concludenta marturia dvs veti fi citata din nou , indiferent de starea dvs . Parerea mea este ca trebuie sa va prezentati personal la data respectiva in fata instantei , depuneti marturie si ati rezolvat problema , decat sa fie mai grav .
1.Citatiile sunt formulare tipizate.
Mentiunea privind aparatorul nu este valabila in privinta martorilor, martorii nefiind obligati sa se prezinte cu aparator.
2.Legea 202/2010 aduce modificari in ceea ce priveste prezenta martorilor la proces, in sensul ca pe langa amenda prevazuta de lege in cazul lipsei nejustificate (250 lei- 3000 lei.) si posibilitatea aducerii cu mandat, noua lege prevede:
La articolul 184, alineatul 31 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Daca invinuitul, inculpatul sau martorul refuza sa se supuna mandatului de aducere sau incearca sa fuga, va fi adus prin constrangere in fata organelor de urmarire penala sau a instantei de judecata."
Puteti incerca asa cum v-a aratat colegul de mai sus, insa nu exista o garantie a faptului ca nu se va mai insista pe citarea dvs., pentru ca daca detineti informatii care pot ajuta la aflarea adevarului prezenta dvs. este obligatorie.
va multumesc mult pentru raspuns,dar ar mai fi o problema...eu am lucrat intr-un magazin alim.acum 3 ani,ca vanztoare,nu cu prea multa experienta si intr-o dupamasa un domn s-a prezentat ca fiind distribuitor de mezeluri mi-a cerut sa-i platesc cica 2 facturi restante de aprox 5mil,deoarece cica a vb cu patronul meu si stie de ele.DIN nefericire am fost naiva si i-am dat bani si mi-a dat sa semnez o chitanta care cand i-am arart-o sefului nu a fost reala.Atunci el a anuntat politia si am dat-o o declaratie,care am reinot-o acum 2-3 luni.Problema ar fi ca sunt citata ca martora ca el a fost prins,dar eu nu imi amintesc detali despre cum, ar arata daca m-ar pune sa-l recunosc la proces pentru ca a trecut foarte mult de atunci...plus faptul ca sunt ff emotiva...si atunci am vb f putin cu el si nu am fost atenta la fata lui....ce pot face daca sunt pusa in situatia de al recunoaste...si eu nu sunt sigura pe mine?
Avocat din oficiu ?!
lilicrin
In Romania exista posibilitatea de a primi avocat din oficiu? Cel caruia i-am deschis proces penal a cerut amanare pentru a solicita avocat, sau ceva de genul ... (vezi toată discuția)