avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... renuntarea la plangeri intr-un caz penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

renuntarea la plangeri intr-un caz penal

Buna,
as avea neboie de ajutor in cazul unei citari de prezentare la tribunal in urma unei declaratii intr-un caz de infractiuni pe internet . ideea e ca tot cazul a fost contruit pe plangerea mea si sunt chemata ca martor, doar ca nu am timp s amerg si s-a emis un mandat de aducere pe numele meu. exista vreo varianta de renuntare la plangere daca nu s-a produs nici un prejudiciu direct mie? si daca da, se poate recurge la aceasta varianta in acest moment de judecare a cazului? astept un raspuns cat mai promt. va multumesc foarte mult pentru orice fel de ajutor!
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:57, 5 Ianuarie 2011
Nu este deloc clar ce spuneti:
-ori sunteti parte vatamata( tot cazul a fost construit pe plangerea mea),
-ori sunteti martor ( sunt chemata ca martor).
In situatia in care sunteti parte vatamata exista posibilitatea impacarii partilor sau retragerii plangerii doar in situatia infractiunilor in care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, caz in care este inlaturata raspunderea penala a faptuitorului, inculpatului dupa caz.
Reveniti cu detalii!
buna ziua,
politistii au prins o retea de baieti care faceau tentative de phishing folosing o baza de date a unei banci- datele mele fiind gsite de domnii polististi printre materialele operative ale "infractorilor". domnii polististi m-au rugat sa dau si eu o declaratie pentru a-i ajuta sa-si instrumenteze cazul .in declaratia mea am specificat ca eu nu am suferit nici un prejudiciu in afara unui anumit discomfort legat de blocarea cardului datorita tentativei de phishing. procuratura a decis sa ma chema ca martor. ideea e ca eu nu am cum sa ajung din mai multe motive. intrebarea mea este: imi pot retrage declaratia pentru a nu mai fi nevoita sa stau pe drumuri(cazul este judecat la galati) motivand ca nu am suferit nici un fel de prejudiciu?
va multumesc din suflet!
Acum inteleg.Aveti calitatea de martor, insa in privinta martorilor nu exista posibilitate retragerii declaratiei, aceasta institutie neexistand in procedura penala.
Va trebui sa va prezentati sa depuneti marturie pentru ca, in caz contrar puteti fi sanctionata pentru lipsa nejustificata cu o amenda judiciara cuprinsa intre 250 lei si 3000 de lei.Pe de alta parte vad ca deja instanta sau organul de urmarire penala ( undeva spuneti tribunal, undeva spuneti procuratura) a emis citatia cu mandat de aducere, iar potrivit noilor reglementari introduse de legea 202/2010, martorul poate fi adus prin constrangere in fata organelor de urmarire penala sau in fata instantei de judecata, in situatia in care refuza sa se supuna mandatului de aducere sau incearca sa fuga.:sorry:
Ultima modificare: Marți, 4 Ianuarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
deci singura mea varianta este sa ma prezint la tribunalul galati pentru de spune unui judecator ca nu mai stiu ce am declarat acum 2 ani- ca si asta e unul din motive si anume ca nu mai stiu ce scrie in declaratie . va multumesc pentru ajutor si recomandari! o zi cat mai buna
Exista posibilitatea ca instanta sa va lectureze inainte de a depune marturie, declaratia sau declaratiile date avand in vedere ca a trecut un timp indelungat de la data respectiva ( 2 ani) pentru ca se pune problema daca mentineti cele declarate ca fiind conforme cu cele constatate de dvs. si/sau aveti de facut precizari si /sau completari.
Multumesc si dvs. la fel.:vishenka:

Alte discuții în legătură

Furt portofel mariana04 mariana04 buna, sorei mele i-a furat portofelul in tramvai.Politia se afla in tramvai si l-au prins pe infractor.ea a dat declaratie ca persoana vatamata si eu ca ... (vezi toată discuția)
Martor/suspect aflat in alta localitate. posibilitatea de a cere audierea in localitatea de domiciliu vasi2007 vasi2007 Buna ziua, Martorul/suspectul intr-un dosar de cercetare penala citat a se prezenta pentru audieri la un post de politie aflat la 25-30 km distanta ... (vezi toată discuția)
Mandat de aducere parte vatamata pt audiere ca si martor MihaiCL MihaiCL Buna ziua. Sunt parte intr un proces penal, fiind invinuit. Avand in vedere ca partea vatamata nu s a constituit parte civila in dosar am cerut audierea lui ... (vezi toată discuția)