avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt portofel
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt portofel

buna,
sorei mele i-a furat portofelul in tramvai.Politia se afla in tramvai si l-au prins pe infractor.ea a dat declaratie ca persoana vatamata si eu ca martora.Amandoua am specificat in declarati ca nu dorim sa mai fim reaudiate. Acum am primit citati sa ne prezentam in instanta ea ca pesoana vatamata si eu ca martora.ce se intampla daca nu ne prezentam?ce ar trebui sa facem?in portofel avea 10 ron
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 14:01, 13 Ianuarie 2010
Buna ziua. Cred ca trebuie sa va prezentati , altfel, este posibila emiterea unui mandat de aducere pe numele dvs. si al sorei, daca instanta va considera absolut necesara prezenta dvs. in instanta. Deoarece este vorba despre infractiunea de furt calificat , infractiune ce prezinta un grasd ridicat de pericol social , infractorul va fi tras la raspundere, dvs. neavand posibilitatea unei impacari cu aceasta .
Dar daca infractorul doreste sa se razbune pe noi?trebuie sa luam si partea asta in considerare.
Stiti, legea este asa, ca ori de cate ori se comite o infractiune, este obligatoriu sa se exercite o actiune penala. Aceasta in majoritatea cazurilor , deoarece exista si o exceptie, anume atunci cand doar persoana vatamata decide daca doreste ca infractorul sa fie tras la raspundere , iar acesta isi manifesta aceasta vointa prin depunerea unei plangeri prealabile. Cu atat mai mult cu cat politia se afla in tramvai iar dvs. nu ati fost nevoita sa depuneti plangere , actiunea penala va fi pusa in miscare, iar dvs. , in calitate de persoana vatamata , va trebui sa declarati cum s-au petrecut lucrurile. In cazul martorului , daca acesta are temeri fata de urmarile depunerii marturiei sale, poate cere ca declaratia de martor sa fie data cu protejarea identitatii sale .
In orice caz, ar fi bine sa mergeti si sa discutati cu procurorul despre temerea dvs. si , eventual , poate veti da o noua declaratie in alte conditii.
Aveti obligatia legala sa va prezentati in instanta. Sfatul meu este sa o faceti de buna voie pentru a nu fi aduse cu mandat de aducere!B-)

:offtopic: Va mut subiectul la drept penal fiindca nu are legatura cu topicul de expertize tehnice si judiciare..
Ultima modificare: Marți, 12 Ianuarie 2010
MIHAI GRIGORE, Avocat
Din nefericire,trebuie sa va prezentati in instanta pentru a fi audiate ca parte vatamata,eventual sa va constituiti parte civila cu contravaloarea sumei sustrase si respectiv pentru a depune marturie,unde in principal veti fi intrebata daca va mentineti declaratia data in cursul cercetarilor penale.
Instanta poate dispune audierea martorilor cu mandat de aducere sau sa amendeze martorul care nu se prezinta in proces..
Partea vatamata,poate trimite in scris cu recomandare de priimire o cerere prin care arata de ce nu intelege sa se prezinte ,dar si daca si cu ce suma intelege sa se constituie parte civila.
Poate instanta ar putea sa ia act de declaratia de la cercetari,coroborata cu cele mentionate in cererea scrisa.
Instanta va considera daca mai este obligatorie audierea dvs.ca parte vatamata/civila

Alte discuții în legătură

Renuntarea la plangeri intr-un caz penal anamariaf anamariaf Buna, as avea neboie de ajutor in cazul unei citari de prezentare la tribunal in urma unei declaratii intr-un caz de infractiuni pe internet . ideea e ca tot ... (vezi toată discuția)
Mandat de aducere parte vatamata pt audiere ca si martor MihaiCL MihaiCL Buna ziua. Sunt parte intr un proces penal, fiind invinuit. Avand in vedere ca partea vatamata nu s a constituit parte civila in dosar am cerut audierea lui ... (vezi toată discuția)
Citat ca martor cu catuse un om simplu un om simplu Buna, Ieri seara am fost vizitat acsa de un jandarm care a spus ca are un mandat de aducere pe numele meu la tribunal pentru data de maine dimineata in ... (vezi toată discuția)