In Romania exista posibilitatea de a primi avocat din oficiu? Cel caruia i-am deschis proces penal a cerut amanare pentru a solicita avocat, sau ceva de genul acesta, inca ceva ce poate sa pateasca un martor daca nu se prezinta? (poate anunta telefonic sau sa depuna o cerere ca este gripat momentan si nu poate veni la audieri?)
Da, inculpatul poate primi avocat din oficiu. Martorul trebuie sa aibe motive serioase sa nu se prezinte, altfel, el risca sa fie aduc chiar cu mandat.
Inculpatul are dreptul la asistenta obligatorie (fie gratuita, fie prin aparator ales)...martorul care nu se prezinta poate fi citat din nou cu avertisment de amenda sau mandat de aducere (daca dovedeste insa ca se afla insa in imposibilitate de a se prezenta la un anumit termen, nu se intampla nimic grav pentru acesta)...se poate ca martorul sa-si schimbe declaratia, insa daca se constata ca acesta nu spune adevarul, poate fi acuzat de "marturie mincinoasa" (care se pedepseste cu inchisoarea)!
Mie mi se pare ca schimbarea declaratiei martorului, inafara ca a facut o intelegere cu legea (sau am vazut eu prea multe filme) sa fie absolvit de vina, intra imediat sub incidenta codului penal pentru marturie mincinoasa.
Trebuie sa ne dati mai multe precizari.
Martorul poate sa depuna cerere ca este bolnav.Oricine trebuie sa vina la un proces are dreptul de a proceda in acest fel daca este bolnav.