avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Refuz sa dau declaratie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Refuz sa dau declaratie

A fost martor la o infractiune si anume ca am fost pasager intr-o masina a carui sofer conducea in stare de ebrietate 0,44 pe etilotest. Si se urmareste de cate politie sa mi se ia o declaratie. Stiu ca sunt obligat sa declar tot ce stiu dar as vrea sa refuz depunerea unei declaratii. Ce as avea de pierdut eu sau inculpatul?
Buna ziua,

Daca veti refuza sa va prezentanti la organele de cercetare penala sau la instanta, veti fi adus cu mandat de aducere (adica vine politistul de sector si va duce fortat la audiere), lucru care poate fi neplacut mai ales daca va ia din timpul serviciului.
In momentul in care veti fi in fata organelor de cercetare penala sau instanta, puteti spune ca nu stiti nimic sau ca nu va mai aduceti aminte, insa asta inseamna sa savarsiti infractiunea de marturie mincinoasa.
Va recomand totusi sa colaborati cu organele de cercetare penala, avand mai multe de pierdut daca va sustrageti decat daca va prezentati pentru declaratie.
Deci declaratia mea ar putea fi ceva de genul " declar ca nu am nimic de declarat ca nu imi aduc aminte"??
In calitate de martor nu puteti declara asa intrucat riscati sa fiti pus sub acuzare si sa fiti tras la raspundere penala.

Trebuie sa declarati adevarul.
Aveti dreptul de a merge si insotit de avocat la audiere dar tot trebuie sa declarati adevarul...
Pot sa va citeze in calitate de martor si dvs sunteti obligat sa va prezentati.
Daca nu va prezentati riscati amenda si aducerea cu mandat.

puteti declara ca atunci cand v-ati urcat nu ati simtit vreun miros ca soferul ar fii consumat alcool inainte de a se urca la volan pentru ca erati racit si aveati nasul infundat.

Alte discuții în legătură

Schimbare declaratie la politie ? r0bert r0bert Buna ziua. Acum 2 zile eram la un bar din oras cu niste cunostiinte. Unul dintre ei avea masina si bause in jur de 4 beri si s-a urcat la volan. Ne-am urcat ... (vezi toată discuția)
Martor FFLORICEL FFLORICEL In urma unui incident , au rezultat 2 dosare unul de ultraj in care este acuzat fratele meu si unul de tentativa de omor , fratele fiind si victima.Am fost ... (vezi toată discuția)
Calitate martor intr-un dosar penal alex26brasov alex26brasov Buna ziua. Situatia mea este in felul urmator: In perioada octombrie-decembrie 2009 am fost angajat pe functia de Director Sucursala al unei firme, care ... (vezi toată discuția)