avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Schimbare declaratie la politie ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Schimbare declaratie la politie ?

Buna ziua. Acum 2 zile eram la un bar din oras cu niste cunostiinte. Unul dintre ei avea masina si bause in jur de 4 beri si s-a urcat la volan. Ne-am urcat toti in masina, n-am facut 100 de metrii si ne-a oprit politia. Soferul a devenit recalcitrant si nu a vrut sa prezinte actele si a fost "luat pe sus" si dus la sectia de politie. Acolo ne-a pus pe toti sa dam declaratii. Mentionez ca unuia dintre noi, politistul i-a scris declaratia si el nici macar nu a citit-o si, a semnat-o. Soferul a refuzat alcool-testul si analizele medicale. Ieri soferul a venit la mine spunandu-mi sa-mi schimb declaratia si sa declar ca nu stiu daca a baut ceva si ca ne-am intalnit intamplator si l-am rugat sa ne duca acasa. Ce ar trebui sa fac ? ... Pot sa imi schimb declaratia la politie sau doar in instanta? ... Daca o schimb ce se poate intampla? .. Pot patii eu ceva? ...Ce ar fi indicat sa fac? .. Va rog sa ma ajutati. Multumesc anticipat.
Da , va puteti schimba declaratia , dar vedeti sa nu savarsiti o infractiune prin asta , daca aveti de gand sa declarati altceva decat ceea ce stiti ca s-a intamplat in fapt .
Da, prin schimbarea declaratiei puteti fi acuzat de fals in declaratii sau daca aveti calitate de martor in procesul penal- marturie mincinoasa, ambele se pedepsesc cu inchisoarea. De altfel nu rezolvati nimic pentru ca, si refuzul de recoltare a probelor de sange(biologice) se pedepseste cu inchisoarea. Si mai aveti de infruntat( poate confruntat) celelalte declaratii de martori.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iunie 2010
Silvia Renate Mihai , Avocat
Declaratia de martor poate fi schimbata in fata instantei. Adica sa retractati ceea ce ati spus la politie si sa declarati altceva.
Insa veti fi luat la intrebari de catre judecator, anume de ce la politie ati declarat ceva iar in fata instantei altceva. Sa fiti pregatit pentru asta.
dar cel mai grav este ca vi se poate face dosar penal pentru marturie mincinoasa.
Fapta martorului care într-o cauza penala, civila, disciplinara sau în orice alta cauza în care se asculta martori, face afirmatii mincinoase, ori nu spune tot ce stie privitor la împrejurarile esentiale asupra carora a fost întrebat, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Asadar ganditi-va bine daca merita sa va asumati riscul de a fi cercetat penal din cauza altuia.

Marturia mincinoasa este infractiune si se pedepseste de lege cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.Se considera marturie mincinoasa pe langa faptul de aface afirmatii mincinoase si imprejurarea de a nu spune tot ce stie privitor la imprejurarile esentiale asupra carora a fost intrebat.
Eu m-as gandi de doua ori daca sa-mi schimb declaratia.Daca merita ...si pentru ce?
av.M.Hornea
Tocmai asta e... Stiu adevarul. Adica a baut mult, s-a urcat la volan, a devenit recalcitrant si a refuzat orice fel de test. Asta am declarat. Si el vrea sa schimb declaratia si sa declar ca nu stiu daca a baut si ne-am intalnit intamplator si l-am rugat sa ne duca acasa. Ce ar trebui sa fac? .. Sa fac cum spune el? .. Cum e mai bine pentru mine?

Alte discuții în legătură

Accident de masina, refuz probe biologice ZimZum ZimZum ufff, ok, problema mea suna in felul urmator: Sambata noaptea la 3 jum am evitat o caruta si m-am rasturnat cu masina. Nu au oprit carutasii (eu nu imi ... (vezi toată discuția)
Minciuna in caz de complicitate. marturie mincinoasa sau favorizarea infractorului ? xuser xuser Speta: X,Y,Z, sparg geamul la o masina, si se urca cu picioarele peste ea. Proprietarul suna la 112, cei 3 fug. Politia il prinde doar pe X. Acesta declara ... (vezi toată discuția)
Iubitul meu era băut și a condus prin oraș, eu eram în dreapta ... Rominajwndns Rominajwndns Iubitul meu era băut și a condus prin oraș, eu eram în dreapta lui și încă un amic în spate. L a oprit politia ,iar noi doi am făcut schimb de locuri ... (vezi toată discuția)