avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Minciuna in caz de complicitate. Marturie mincinoasa ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Minciuna in caz de complicitate. Marturie mincinoasa sau favorizarea infractorului ?

Speta:

X,Y,Z, sparg geamul la o masina, si se urca cu picioarele peste ea. Proprietarul suna la 112, cei 3 fug. Politia il prinde doar pe X. Acesta declara ca nu el a facut asa ceva, si cere sa fie adusi Y si W de martori in favoarea lui.

Din cauza unei inregistrari video si a unui martor, se constata ca: ca X s-a urcat pe masina impreuna cu Y iar W nici nu era la fata locului.


Ce se intampla atunci cu Y si W? Raspund pt. infractiunea de marturie mincinoasa, sau pt. favorizarea infractorului? Daca sunt propusi de martori cine cere schimbarea lor din martori in invinuiti ?!


Intreb asta pentru ca legea e cam ambigue in cazul marturii mincinoase,de parca s-ar indrepta doar pt. a nu leza cumva o persoana nevinovata, nu pentru a scoate pe cineva vinovat:

Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Capish asta!

Fapta prevăzută în alineatul precedent nu se pedepseşte dacă, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, martorul îşi retrage mărturia.

Faza, asta imi da bataie de cap ...
deci daca dai declaratie pt. favorizarea infractorlui, fiind tu insuti infractor? sau nefiind? cum se schimba incadreaza fapta? totodata daca din martor devii inculpat si iti recunosti vina, nu inseamna ca ti-ai schimbat declaratia inainte ca tu sa fii arestat, deci ... scapi?!


Dacă retragerea mărturiei a intervenit în cauzele penale după ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele după ce s-a pronunţat o hotărâre sau după ce s-a dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, instanţa va reduce pedeapsa potrivit art. 76.
Dispoziţiile alin. 1 - 3 se aplică în mod corespunzător şi expertului sau interpretului.



Ultima modificare: Joi, 9 Decembrie 2010
xuser, utilizator
Cel mai recent răspuns: xuser , utilizator 13:27, 10 Decembrie 2010
marturie mincinoasa.

favorizarea infractorului prevede ajutorul dat unui infractor, fara o intelegre stabilita inainte sau in timpul savarsirii infarctiunii.
Vrei sa zici ca si Y si W vor primi amenda pt. marturie mincinoasa?
Pentru ca vezi tu...e o diferenta mare intre ei .... primul este defapt inculpat dar chemat de prima data ca si martor, el isi poate schimba declaratia, insa W nu !
Marturia mincinoasa,conf.art.260 c.pen,se sanctioneaza cu inchisoarea de la 1 an la 5 ani,nu cu amenda
Poi da, dar marturia poate fi schimbata.

Ce se intampla daca politia descopera minciuna, aici o e intrebarea, inainte ca dosarul sa fi ajuns macar la procuror?
Martorul isi poate schimba declaratia de cate ori vrea,nu? si nu raspunde daca nu s-a dispus o masura penala/administrativa (in cazurile penale).

Astfel: Lui Y i se dovedste ca invinuit... mai poate fi tras la raspundere pt. marturie mincinoasa?

Dar X, faptasul, daca minte... poate fi acuzat pana la urma sau nu "de fals" in declaratii?

Cine face aceste incadrari? politia (organul de urmarire penala) , procurorul, judecator!?
In general,schimbarea declaratiilor,creeaza pentru inceput serioase dubii,atat pentru anchetatori,cat si pentru magisatrati.

daca cineva banuieste ca minte,poate fi trimisa in judecata pentru marturie mincinoasa,

in fata instantei,trebuie sa spuna adevarul,nu cred ca un judecator inghite asa minciuni,numai daca nu ii pasa.

Alte discuții în legătură

Cod penal 2009 zxz19 zxz19 Buna ziua cand a intrat in vigoare Codul penal modificat in 2009? ( ma intereseaza de cand se aplica prevederile art 272- Influentarea ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa ciucacri ciucacri am si eu o intrebare: ce se poate intampla unui martor care a depus marturie mincinoasa in fata organelor de cercetare, motiv pt care a fost chemat in ... (vezi toată discuția)
Declaratie data ca martor - o pot retrage? bgdnmircea bgdnmircea am dat astazi o declaratie,ca martor pe care nu mam dat seama ca situatia este asa grava pentru respectivu mai pot sa imi retrag miine declaratia?ca nu mai am ... (vezi toată discuția)