avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... declaratie data ca martor - o pot retrage?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

declaratie data ca martor - o pot retrage?

am dat astazi o declaratie,ca martor pe care nu mam dat seama ca situatia este asa grava pentru respectivu mai pot sa imi retrag miine declaratia?ca nu mai am somn#-o
Cel mai recent răspuns: Dingo25 , utilizator 17:46, 16 Iunie 2011
civil sau penal?
De retractat nu prea puteti , in special pentru faptul ca martorul, conform legii ,este obligat sa declare tot ceea ce stie in legatura cu acea cauza.Iar o eventuala schimbare a declaratiei ar putea face sa planeze asupra dvs. suspiciunea de a fi depus o marturie mincinoasa.
Situatia martorului in proces nu este similara cu situatia invinuitului sau inculpatului care poate sa-si schimbe declaratia in cursul urmaririi penale acesta avand chiar dreptul la tacere, dreptul de anu declara nimic.
Cum spune si @sword, ar trebui sa puteti face dovada ca la momentul declaratiei nu erati dvs. insiva, cine stie din ce motive, neimputabile dvs.
bgdnmircea a scris:

am dat astazi o declaratie,ca martor pe care nu mam dat seama ca situatia este asa grava pentru respectivu mai pot sa imi retrag miine declaratia?ca nu mai am somn#-o

De retras nu poti sa o mai retragi. Si ai foarte mare grija sa nu incepi sa minti daca vei fi chemat ca martor la proces sau sa zici faze de genul ca "nu mai ti minte", ca risti sa fi acuzat fie de marturie mincinoasa, fie de favorizarea infractorului si ambele se pedepsesc cu ani grei de inchisoare. Multa bafta si incearca sa nu iti faci atatea griji pentru persoana invinuita, ci pentru tine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minciuna in caz de complicitate. marturie mincinoasa sau favorizarea infractorului ? xuser xuser Speta: X,Y,Z, sparg geamul la o masina, si se urca cu picioarele peste ea. Proprietarul suna la 112, cei 3 fug. Politia il prinde doar pe X. Acesta declara ... (vezi toată discuția)
Refuzul de-a divulga numele complicilor xuser xuser As dori sa pun o intrebare deseori intalnita dar pe care nimeni nu o trateaza ca atare. Refuzul de-a divulga identitatea complicilor constituie sau nu ... (vezi toată discuția)
Retragere marturie mincinoasa prin semnatura martorului marturie marturie Intampin o situatie probabil des intalnita in justitie: declaratie de martor mincinoasa. Paratii au adus 2 martori care declara ca in urma cu 38 de ani, au ... (vezi toată discuția)