avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cod penal 2009
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cod penal 2009

Buna ziua

cand a intrat in vigoare Codul penal modificat in 2009?

( ma intereseaza de cand se aplica prevederile art 272- Influentarea declaratilor)

daca noul cod intra in vigoare in 24,07,2012 si cineva a influentat un martor in 2010 va putea fi acuzat in august 2012 de influentarea declaratiilor conf art 272? sau daca fapta s-a produs inainte de intrarea in vigoare si pt ca legea nu retroactiveaza, fapta sa nu este o infractiune?
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Aprilie 2012
zxz19, utilizator
Cel mai recent răspuns: zxz19 , utilizator 15:16, 15 Aprilie 2012
Si Codul Penal in vigoare pedepseste prin dispozitiile art.261 "incercarea de a determina marturia mincinoasa".
Codul dn 2009 este de fapt Noul Cod penal care nu a intrat in vigoare si nici nu se stie cand va intra, probabil 2013.
Daca in 2010 ati savarsit o fapta care nu e prevazuta de legea penala, dar va fi incriminata ca infractiune in viitor nu veti putea fi tras la raspundere pentru acea fapta.

Totusi fapta se poate incadra la alta infractiune din Codul penal in vigoare, spre exemplu instigare la marturie mincinoasa sau incercarea de a determina marturia mincinoasa, totul depinde de circumstantele faptei.
multumesc

speta e urmatoarea
X declara lui Y ca a furat ceva impreuna cu T

apoi la discutie apare si Q si cand Q il intreaba cu cine a furat - inainte ca X sa raspunda, raspunde Y - a furat cu T si apoi X spune - am furat cu T.

Deasemenea Y ii spune lui X sa se gandeasca la ai lui, la cat vor suferii, sa se gandeasca ca pot pirde totul, sa se gandeasca la renumele lui si ii spune sa mearag ala politie sa declare ce a declarat in prezenta lui.

Faptele lui Y constituie vreo infractiune?
Incercarea de a detemina o persoana sa faca un autodenunt nu constituie infractiune.
multumesc

faptul ca Y spune -lui X - gandeste-te la ai tai, ca au putea pierde totul, ca vor incerca orice numai sa-l ajute, sa se gandeasca la renumele lui ( si apoi e trimis la politie sa declare ce a declarat in prezenta lui Y si tot ceea ce stie) - poate fi considerata constrangere morala?

Alte discuții în legătură

Aducerea de martori mincinosi xuser xuser Marturia mincinoasa stiu ca se pedepseste de la 1 la 5 ani de inchisoare... Dar se poate pedepsi propunerea facuta cuiva sa vina de martor mincinos? Sau ... (vezi toată discuția)
Minciuna in caz de complicitate. marturie mincinoasa sau favorizarea infractorului ? xuser xuser Speta: X,Y,Z, sparg geamul la o masina, si se urca cu picioarele peste ea. Proprietarul suna la 112, cei 3 fug. Politia il prinde doar pe X. Acesta declara ... (vezi toată discuția)
Refuzul de-a divulga numele complicilor xuser xuser As dori sa pun o intrebare deseori intalnita dar pe care nimeni nu o trateaza ca atare. Refuzul de-a divulga identitatea complicilor constituie sau nu ... (vezi toată discuția)