avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident de masina, refuz probe biologice
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident de masina, refuz probe biologice

ufff, ok, problema mea suna in felul urmator:
Sambata noaptea la 3 jum am evitat o caruta si m-am rasturnat cu masina. Nu au oprit carutasii (eu nu imi amintesc eram inconstient), dar a oprit un cuplu de moldoveni au sunat la 112, m-au scos din masina, a venit ambulanta si m-a dus la spital. Problema aia mare e ca la spital cand mi am revenit am refuzat recoltarea de probe biologice.
Acum continuarea: Am afirmat ca nu eu am condus ci prietena. I-au luat probe bilogice iar politistul s-a ambitionat sa-mi opreasca masina pentru prelevarea de probe. Toate acestea s-au intamplat in urma cu 2 luni, timp in care nu am dat nici o declaratie, ci am asteptat . Acum dupa atata timp, avocatul imi spune ca politia nu are nici o proba la dosar, nici o declaratie de la Moldoveni, Doctor sau altceva, si sa mergem in continuare pe declaratia ca prietena a condus.
Care sunt sansele de reusita?
in acest moment ati savirsit o infractiune. esti suficient sa se vada ca amprentele de pe volan sau probele de sange recoltat de pe locul soferului nu apartin sotiei ( sau ca existenta unei concentrari importanta de sange pe locul soferului va apartine) si este dovedit faptul ca prietena dvs a mintit- se numeste marturie mincinoasa si se pedepseste cu inchisoare pina la 5 ani.

iar in cazul in care se va dovedi marturia mincinoasa, dvs veti fi avuzat de instigare la marturie mincinoasa precum si refuz recoltare pribe biologice. aspect care poate latura posibilitatea suspendariii executarii pedepsei.

acesta este si motivul pentru care masina a fost retinuta pentru recoltarea de probe. politistul nu a czut povestea dvs si o va verifica prin alte probe materiale. in mod cert, nubare nevoie de marturia moldovenilor sau altor persoane, expertiza criminalistica ca dovedi restul.
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
Mihai Costache, Avocat
Dupa recoltarea probelor care s-a facut la o saptamana dupa accident , timp in care masina a stat in parcarea Politiei, Avocatul mi-a spus ca nu s-au gasit probe in masina. Nu a curs sange, nu am fost ranit grav. Se pot cere convorbiri telefonice etc? Sunt probe la dosar pe care avocatul meu sa nu le fi vazut?
da, pot exista probe pe care sa nu le vedeti. dosarul nu este public pina la prezentarea de material al urmaririi penale.
Prin refuzul nejustificat de a coopera cu agentii de politie , pentru stabilirea alcoolemiei in sange, dumneavoastra ati savarsit infractiunea de refuz al recoltarii probelor biologice.

Asadar, raspunderea penala a dumneavoastra poate fi angajata , exceptand situatia in care exista motive temeinice , constituite de o cauza medicale, pentru a nu accepta sa va fie prelevate probele de sange.

Persoanele care au cunostinta de modul in care a fost derulata activitatea infractionala au calitatea de martori, iar declaratia necorespunzatoare adevarului, data in fata agentilor de politie reprezinta comiterea infractiunii de marturie mincinoasa.


Daca se va stabili in concret ca dumneavoastra i-ati cerut sau i-ati sugerat persoanei aflate in autovehicul sa relateze organelor judiciare aspecte neveridice , puteti fi sanctionat penal pentru incercarea de a determina marturia mincinoasa.


Se poate proceda la interceptarea si inregistrarea convorbilor tefonice, pe o durata de cel mult 30 de zile ( durata interceptarilor nu poate depasi, in totalitate, 120 de zile ) , insa este necesara incuviintarea instantei de judecata.


Pedeapsa pentru "sustragere de la recoltarea probelor biologice" si pentru "conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala" este aceeasi. Asa ca nu inteleg de ce complicati lucrurile si o mai implicati si pe prietena dv. Nu e tarziu nici acum sa spuneti asa cum s-a intamplat. Parerea mea.

Alte discuții în legătură

Am refuzat sa suflu in etilotest ionut1988 ionut1988 buna ziua am si eu urmatoare intrebare eram cu masina mea persoanala si ma plimbam prin cartier pe la mine si deodata mam trezit cu masina de la politie in ... (vezi toată discuția)
Accident de masina, refuz probe biologice ZimZum ZimZum ufff, ok, problema mea suna in felul urmator: Sambata noaptea la 3 jum am evitat o caruta si m-am rasturnat cu masina. Nu au oprit carutasii (eu nu imi ... (vezi toată discuția)
Schimbare declaratie la politie ? r0bert r0bert Buna ziua. Acum 2 zile eram la un bar din oras cu niste cunostiinte. Unul dintre ei avea masina si bause in jur de 4 beri si s-a urcat la volan. Ne-am urcat ... (vezi toată discuția)