avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Calitate martor intr-un dosar penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Calitate martor intr-un dosar penal

Buna ziua.

Situatia mea este in felul urmator:
In perioada octombrie-decembrie 2009 am fost angajat pe functia de Director Sucursala al unei firme, care s-a dovedit ulterior a fi un paravan pentru infractiuni.
In speta, administratorul societatii a prejudiciat mai multe firme oferind CEC-uri fara acoperire. Precizez ca nu am fost implicat prin semnarea sau stampilarea vreunui document sau aparitia numelui meu intr-un act oficial.
Momentan se afla in derulare un dosar penal, fiind citat in calitate de martor.
Saptamana trecuta am fost chemat la politie pentru a da declaratii privitoare la acest caz, pierzand din timpul meu liber, 5 ore in care am complectat 11 pagini pt declaratii.
As dori sa stiu, daca pe viitor, pot refuza sa dau asemenea declaratii sau sa refuz prezentarea la citatie sau proces?

Ps. De cand mi-am dat demisia de la firma respectiva, nu am tinut legatura cu administratorul acelei societati si nici nu mai doresc sa cunosc ce se intampla cu acest caz.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:15, 10 Ianuarie 2012
va recomand sa mergeti la politie si ulterior la instanta cand veti fi citat deoarece se va dispune amendarea dumneavoastra cu 500 lei si veti fi adus cu mandat de catre politie. Deci mai bine de buna voie decat cu forta. In cauzele penale regula este proba cu martori iar daca sunteti solicitat aveti obligatia legala de a merge si de a spune adevarul (vezi infractiunea de marturie mincinoasa).
Sunteti obligat sa va prezentati. Daca nu o faceti, se emite mandat de aducere, vin mascatii si va iau pe sus. Puteti fi si amendat, cu amenda penala care se inscrie in cazierul judiciar.
Dar puteti sa solicitati si cheltuieli pt ziua respectiva de la instanta.
Ati intrat deja in hora.
Calitatea de martor o sa o aveti pe tot parcursul procesului.
Neprezentarea dvs. la audieri va fi sanctionata contraventional.
In acest caz se va elibera mandat de aducere.
In calitate de martor, aveti obligatia de a va prezenta pentru a declara ceea ce stiti. Este o obligatie sociala a oricarui cetatean. Daca va veti opune, puteti fi citat cu mandat de aducere, ori sa fiti amendat, dar nici intr-un caz, nu veti fi lasat in pace in eventualitatea in care organele de cercetare penala si instanta de judecata vor considera necesara depozitia dvs. ca martor in aflarea adevarului.
E bine sa colaborati.

c.j. Minodora Sorian
Ultima modificare: Duminică, 8 Ianuarie 2012
Minodora Sorian, Consilier juridic
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Banuiam ca nu exista "scapare" pt calitatea de martor, dar am sperat ca exista vreo portita deschisa :)
Ps. Oricum, din cate am inteles din partea politiei, adminstratorul nu mai este de gasit, si probabil ca procesul se va desfasura in lipsa.
Ultima modificare: Duminică, 8 Ianuarie 2012
alex26brasov, utilizator

Alte discuții în legătură

Refuz sa dau declaratie Dr.Virca Dr.Virca A fost martor la o infractiune si anume ca am fost pasager intr-o masina a carui sofer conducea in stare de ebrietate 0,44 pe etilotest. Si se urmareste de ... (vezi toată discuția)
Sunt citata ca martor dar nu vreau sa merg! Miss_Bastet Miss_Bastet Buna ziua! am fost sa dau o declaratie in fata unui procuror, dupa ce acesta a insistat destul de mult. Asta s-a intamplat acum cateva luni. Am facut ... (vezi toată discuția)
daca nu ma prezint andrei856 andrei856 buna as vrea sa stiu ce se intampla daca nu ma prezint la un proces in calitate de martor.am fost chemat la procuratura si atunci mi sa spus ca sunt cercetat ... (vezi toată discuția)