avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Taxa timbru partaj - expertiza auto, mobiliara si ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Taxa timbru partaj - expertiza auto, mobiliara si imobiliara

Buna ziua, va dog sa ma lamuriti daca am inteles bine...Intr-un proces de partaj
reclamantul acerut 75 % din ,,masa partajabila'' platind o taxa de timbru la o valoare
declarata mai diminuata fictiva.... la imobile inainte de evaluarea expertului,auto si
bunuri mobile...piritul ( eu ) nu am dorit expertiza...instanta a hotarit sa plateasca
expertiza aoto si imobiliara 100% reclamanta, iar cea ,,bunuri mobile'' 50-50 %..
La ultimul termen reclamanta a ajuns la impartela la 50-50 %..cred ca fortata de
taxa de timbru si onorariu avocat.....Suma finala adunata de la cele 3 expertize
ma refer la masa de partaj a ajuns la 540.000 euro..1.Acum daca partajul este de
50-50 % se mai recupereaza taxa de timbru platita...sau de fapt se mai plateste
la noua valoare aparuta dupa expertize ? 2.Eu ca pirit in noua situatie si noua lege
care a aparut acum,dar procesul a inceput inainte de noua lege voi avea ceva de platit la taxa de timbru ? 3.Problema este ca nu am venituri,nu am servici,nu muncesc la negru...traiesc din suport familial de la rude sper pina la incheierea..
partajului..Ma poate instanta obliga sa platesc taxa de timbru daca nu am venituri ? Va multumesc...!
in functie de probe- inscrisurile care atesta veniturile dvs, puteti obtine reducerea taxei. sunteti oricum obligat sa platiti taxele de timbru iar la partaj sunteti obligat sa suportati si partea dvs din onorariul de expert fiindca partajul va va servi si dvs.
daca nu doreati sa se ajunga in instanta, trebuia sa va intelegeti in fata notarului si sa impartiti bunurile pe cale amiabila.
Multumesc pentru raspuns, ...onorarii-le experti-lor au fost platite exact cum a
hotarit instanta ( caci nu faceau lucrarea ) ca sa fiu mai explicit in noua situatie
voi fi obligat sa platesc taxa de timbru la valorile astea nu am bani...? nu mai continua partajul...?
Avand in vedere ca nu realizati venituri si va aflati practic in imposibilitatea achitarii taxei de timbru, aveti posibilitatea sa formulati cerere pentru acordarea ajutorului public judiciar, pe calea careia sa solicitati scutirea de la plata taxei de timbru stabilita in sarcina dvs.
Atata vreme cat aveti pe rolul instantei un proces de partaj de bunuri comune sunteti obligat sa platiti taxa de timbru stabilita de lege pentru astfel de litigii, mai exact 3 % din valoarea masei partajabile, prin urmare fie o achitati si inteleg ca nu aveti resursele necesare, fie formulati cererea pe care insa va trebui sa o dovediti, dupa cum prevede textul de lege aratat mai jos.
OUG nr.51/2008
Art. 6
Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita in continuare asistenta prin avocat;
b) plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului, cu incuviintarea instantei sau a autoritatii cu atributii jurisdictionale, daca aceasta plata incumba, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecatoresc;
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.

Art. 14
(1) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formuleaza in scris si va cuprinde mentiuni privind obiectul si natura procesului pentru care se solicita ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul si starea materiala a solicitantului si a familiei sale, atasandu-se inscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia si ale familiei sale, precum si dovezi cu privire la obligatiile de intretinere sau de plata. Cererea va fi insotita si de o declaratie pe propria raspundere a solicitantului in sensul de a preciza daca in cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, in ce forma, pentru ce cauza, precum si cuantumul acestui ajutor.
2) La primirea cererii pentru acordarea ajutorului public judiciar solicitantului i se va pune in vedere faptul ca, in cazul pierderii procesului, cheltuielile de judecata ale celeilalte parti vor fi in sarcina sa, precum si posibilitatea restituirii sumelor primite cu titlu de ajutor public judiciar in cazul prevazut la art. 17 alin. (2).
(3) Instanta poate solicita orice lamuriri si dovezi partilor sau informatii scrise autoritatilor competente.
Ultima modificare: Duminică, 19 Decembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
dovediti cu acte ca nu AVETI VENITURI PESTE VENITUL MINIM PE ECONOMIE,EVENTUAL CA AVETI PERS IN INTRETINERE ,CA NU AVETI PROPRIETATI AGRICOLE CU PROFIT ,IFORMULATI O CERERE IN BAZA OUG 51/2008 SI PUTETI SOLICITA SI UN AVOCAT DIN OFICIU CARE SA VA REPREZINTE INTERESELE,AR FI CEL MAI BINE ASA SI SI LE DEPUNETI LA INSTANTA,PT AVOCAT DIN OFICIU CEREA SE DEPUNE LA BAROU,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate cu cota in diviza-cum poti iesi fara acordul partilor Petrescucr@gmail.com Petrescucr@gmail.com Am mostenit un teren si o casa ,impreuna cu alte rude (in numar de 6). Care este procedura sa separ cota in diviza de ceilalti ,cat ar costa? Ma refer la ... (vezi toată discuția)
Completare taxa de timbru dupa efectuarea expertizei rechi1958 rechi1958 Dupa expertizarea si evaluarea masei partajabile , instanta va cere completatrea taxei de timbru la valoarea stabilita de catre expert ? Noi am inaintat la ... (vezi toată discuția)
Taxe timru judiciar apel valik valik cine poate sa-mi spuna cam cat ar costa taxa timbru judiciar apel partaj bunuri comune.valoare imobil 356 000 roni ( valoare estimata expert nereala ). in ... (vezi toată discuția)