Poate pierde dreptul la succesiune un copil (major) provenit dintr-o casatorie anterioara a defunctului sau tata, daca nu si-a exprimat optiunea in cele 6 luni prevazute in art.700 din Codul Civil?
Acesta este motivul invocat acum, la 2 ani de la decesul lui, de catre sotia supravietuitoare celei de a doua casatorii a defunctului, la deschiderea unei succesiuni in instanta. Daca acest copil nu are banii necesari achitarii taxei de timbru corespunzatoare valorii masei succesorale, ce poate face?
Dreptul de succesiune nu -l poate pierde decat in cazul in care renunta in mod expres la succesiune.
Sfatul meu este de a deschide un proces in succesiune dupa tatal sau si iesire din indiviziune asupra masei succesorale ramasa de la defunct.
In cazul in care acesta nu are venituri mai mari decat venitul minim pe economie, poate solicita instantei de judecata scutire de la plata taxei judiciare de timbru.
Astfel poate beneficia de prevederile OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar.
Ar fi bine sa solicitati asistenta unui avocat in acest demers.
acest copil poate fi considerat strain de succesiune prin neacceptarea acesteia in termenul de optiune succesorala de 6 luni de la data decesului defunctului.
dvs va trebui sa va faceti apararile in sensul ca va trebui sa probati ca in mod tacit ati acceptat succesiunea.
Va multumesc pentru raspuns; pai, tocmai sotia supravietuitoare a deschis proces de iesire din indiviziune fata de copilul ei si fata de mine (copilul din casatoria anterioara) unde m-a considerat straina de succesiune ca nu mi-am exprimat dreptul in 6 luni de la deces cum prevede Codul Civil. Dar eu de unde sa stiu toate astea? Nici de pensie de urmas nu am stiut asa ca am depus dosarul dupa 10 luni de la decesul tatalui. Oare cat ar costa asistenta unui avocat pentru asa un proces?
Cu consideratie,
Saskulete
Multumesc frumos pentru informatiile pretioase.
Avand in vedere ca sunt student si nu am venituri personale, exista posibilitatea de a obtine consultanta de la un avocat pentru intocmirea actelor probatorii la un tarif special?
Unde trebuie sa ma adresez?
Cu stima,
Saskulete
mostenitorul care nu poate face dovada acceptarii exprese ori tacite a mostenirii este considerat ca fiind strain de mostenire fie el fiu/fiica sau mostenitor din ultima clasa de mostenitori.
Legea nu face nici-o diferenta intre clasele de mostenitori atunci cand vorbeste despre acceptarea mostenirii in termen de 6 luni de la decesul celui ce lasa mostenirea, acceptare care costa doar 40 RON la notariat.