avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Traditii
Discuție deschisă în Cultură generală

Traditii

Cum dispar traditiile si locurile cu traditie.
Subiectul s-a nascut in timpul conferintei de presa ce a avut loc in fata fostului cinematograf FAVORIT,organizata de Primaria Sector 6 cu ocazia lansarii proiectului de" resuscitare "a cladirii si daruirea ei catre comunitate,cu diverse activitati ce s-at putea desfasura acolo.
Povesta incepe ,de fapt, cu un grup mic de oameni din zona care s-au unit si au facut numeroase demersuri la autoritati, personalitati, au organizat chiar si un spectacol in parcul din fata cladirii,pe 11 aug.a.c.pentru clarificarea statului juridic al cladirii si igienizarii ei.In prezent cladirea este tot ruina,a folosita de toti cei fara adapost si la un moment dat au fost puse geamuri termopan ca sa nu mai razbata mirosul infect de acolo.Si ca sa nu fure cineva termopanele, s-a instalat si o cabina cu un paznic.
La conferinta de presa,la care am fost prezenta ca militanta pentru Grupul Favorit,moderator a fost dl.senator Radu F. Alexandru, care a spus ,printre altele
ca viitorul centru culltural european=Favorit, sa fie botezat''Sergiu Celibidache".
A fost mai mult o intrebare a domniei sale. Si atunci mi-am imaginat urmatoarea situatie: ii dau telefon unui prieten si ii spun ca are loc un vernisaj in holul centrului cultural Sergiu Celibidache; el ma intreaba unde-i asta,iar eu ii raspund ca este fostul Favorit! Si atunci, DE CE SA NU-I RAMANA NUMLE IN CONTINUARE"Favorit"?
Traditie este str. Lipscani, de exemplu.Sincer,nu stiu ce mai este astazi pe acolo,dar mi-am amintit ca la Praga este o zona in centru,strict pietonala si unde sunt mici ateliere mestesugaresti -cum ar fi str.Aurarilor-unde se mestereste dupa metodele vechi.Deci transmiterea TRADITIEI.
Invitatia mea ar fi sa descoperim impreuna locurile care au avut o traditie frumoasa si au pierdut-o ( din mercantilism,din snobism,din nepasare) si sa incercam sa le redam AURA . Ce ziceti ? Poate avem noroc sa citeasca acest site si unii care puterea sa o faca!
Cel mai recent răspuns: Elidor , utilizator 21:50, 15 Decembrie 2010
La vremuri noi, tot ei...cu idei!=D>
nu cred ca a intrat vreodata pe acest site, asa ca nu avem noi norocul acesta.Daca se vrea, orice se poate schimba in Romania.Dar nu trebuie sa fim chiar asa de reticenti.De exemplu in SUA daca cineva contribuie cu o suma destul de consistenta (de la sute de mii de dolari in sus), poate avea numele unui amfiteatru, sau sali de clasa in anumite universitati sau scoli.Ne-am putea aici inchipui sala BECALI la Facultatea de litere? :)
Desigur,acest site e ca un graunte de nisip in univers pentru unii...
Am tot respectul petru Maestrul Sergiu Celibidache si este posibil ca totul sa se invarta in jurul banilor,in acest caz poate ca statul german, al carui cetatean a fost dirijorul Sergiu Celibidache, sa ofere vreo recompensa pentru aceasta onoare ce se face post-mortem Maestrului. Dar tot cred ca este ceva fortat ;cum de altfel s-a intamplat si cu denumirea intersectiei dintre str.Dr.Taberii si str.Brasov,care se numeste Pta Sergiu Celibidache=square(la englezi) ,spre deosebire de pta.de legume si fructe(market-la englezi) ,care se numeste Pta Dr.Taberii, dar toata lumea o stie tot de pta.Moghioros.
Vreau sa spun ca limba romana nu are doua cuvinte pentru cele doua notiuni distincte si apropierea lor zonala demonetizeaza pe cea care reprezinta recunoasterea meritelor unui om de valoare.De altfel cred ca sunt printre putinii care stiu acest fapt.
Poate ca unui centru cultural sa i se potriveasca aceasta denumire, dar unei intersectii vecina cu o piata de legume si fructe sa-i dai numele unui muzician,
este caraghios,mai ales ca romanul de rand nu stie diferenta dintre square si market.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum opresc difuzarea slujbelor religioase in boxe externe? ContSters305014 ContSters305014 Ca in multe alte localitati din tara noastra, si la noi a inceput cu un an in urma sa urle boxele din turnul bisericii ortodoxe in asa hal, incat la peste 300m ... (vezi toată discuția)
Kitsch Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Kitsch-ul e destul de greu de definit pentru ca trebuie ca definitia sa fie astfel conceputa incat sa dobandim o unealta prin care sa putem desparti cu ... (vezi toată discuția)
Articole interesante Iulian MANEA Iulian MANEA Am observat ca nu este deschisa nici o discutie pe aceasta tema, asa ca am facut-o eu. Astazi mi s-a parut interesant articolul scris in Dilema veche de ... (vezi toată discuția)