avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Valabilitate contract
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Valabilitate contract

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare:
Poate fi considerat valabil un contract nesemnat in original de ambele parti, existand doar o copie scanata, semnata doar de o parte?

Am un contract de inchiriere a unei sali pt un eveniment, eu am semnat doar o copie a acestuia si am transmiso pe fax. Ulterior ei au emis o factura proforma reprezentand 50 % din val contract, pe care am achitato. A trecut o luna de la momentul platii si din motive tehnice sunt obligat sa schimb locatia. In acest timp ei nu au emis factura fiscala. In contract exista intradevar o clauza in cazul anularii evenimentului, avansul platit nu se restituie. Insa avand in vedere situatia descrisa, poate fi considerat valabil contractul?Exista vreo sansa legala de a-mi recupera banii avand in vedere ca ei refuza sa ii returneze?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic 04:45, 9 Decembrie 2010
Da, manifestarea de vointa a partilor este suficienta pentru existenta contractului intre parti. Fiind vorba de un contract comercial intre persoane juridica, nu sunt obligatii exprese de forma, si exista comunicarile prin fax, email pentru confirmarea intentiei partilor etc. Achitarea avansului confirma intelegerea respectiva, este destul de clar.
Da, manifestarea de vointa a partilor este suficienta pentru existenta contractului intre parti. Fiind vorba de un contract comercial intre persoane juridica, nu sunt obligatii exprese de forma, si exista comunicarile prin fax, email pentru confirmarea intentiei partilor etc. Achitarea avansului confirma intelegerea respectiva, este destul de clar.

Bun raspuns.

Fata de cele de mai sus , as mai adauga , ca un contract este valabil incheiat chiar si atunci cand partile nu sunt fizic fata in fata , iar contractul de transmite prin fax, e-mail , sau alte mijloace de comunicare , caz in care va exita o singura semnatura "in original " ,
In plus , in cazul dvs. concret, acea stipulatie cu privire la nerestituirea avansului platit , in cazul renuntarii unilaterale , este lipsita de echivoc. Or conform art. 969 alin.1 din Codul Civil: “conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante, prin urmare nu puteti obtine o derogare de la ceea ce ati semnat,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce fac in situatia in care furnizorul refuza eliberarea facturii achitata prin banca geluu geluu fac in situatia in care furnizorul refuza eliberarea facturii achitata prin banca. mentionez ca a existat o factura proforma si o alta facturapropriuzisa a ... (vezi toată discuția)
Contract intre firma si clienti ada2113 ada2113 Buna ziua, Va rog daca se poate sa ma ajutati cu un sfat. Am o firma de promovare si publicitate. Inchei contracte cu diferite firme pentru a le face ... (vezi toată discuția)
Cerere chemare în judecata email GabrielFlorian11 GabrielFlorian11 Buna ziua! Pot chema pe cineva în judecată formuland cererea prin email ul judecătoriei? Nu am semnătura electronica si nici aparat specific ,deci nu ma ... (vezi toată discuția)