avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... ma puteti ajuta?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

ma puteti ajuta?

Sper sa ma puteti lamuri putin:D. Vreau sa stiu daca exista vreo lege care PERMITE sau INTERZICE Politiei Romane sa opreasca documente emise de alte tari.Eu am inteles ca nu ar avea nici un drept,in orice situatie(chiar si proces penal) sa opresca permisul de conducere emis de autoritatile austrice de exemplu.cine ma poate scoate putin din ceata??:)
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 15:28, 12 Martie 2008
Politistul rutier este obligat ca, atunci când verificã documentele unui conducãtor auto, sã urmãreascã dacã existã concordantã între datele înscrise în actul de identitate si cele din permisul de conducere. În cazul în care constatã neconcordante referitoare la nume, prenume, domiciliu sau resedintã, precum si în cazul în care termenul de valabilitate a expirat, politistul rutier este obligat sã retinã permisul de conducere si sã elibereze dovadã înlocuitoare a acestuia cu drept de circulatie de 15 zile.
conform OUG nr.195/2002, pe langa sanctiunile contraventionale, politistul rutier are dreptul sa dispuna si una din urmatoarele masuri tehnico administrative:
-retinerea permisului de conducere si/sau a certificatului de inmatriculare ori de inregistrare sau, dupa caz, a dovezii inlocuitoare a acestora;
- retragerea permisului de conducere, a certificatului de inmatriculare sau inregistrare ori a placutelor cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare;
-anularea permisului de conducere.
-ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar.

Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.

Permisul care s-a retinut se poate restitui inaintea implinirii termenului de suspendare daca parasiti teritoriul Romaniei.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere talon auto pt lipsa cvc auto mariana pop mariana pop buna seara mi-a fost retinut talonul pt o masina pe care am cumparat-o cu o ora in urma pt ca nu aveam cvc , acesta urmand sa se intocmeasca a doua ... (vezi toată discuția)
procesul verbal de contraventie se anuleaza daca buda liviu buda liviu In procesul verbal de contraventie nu specifica perioada pe care mi-a suspendat permisul de conducere .Crede-ti ca am vre-o sansa sa fie anulat in ... (vezi toată discuția)
Retinere perims conducere emis in italia jhon.rapidistu jhon.rapidistu As dori si eu sa stiu daca in codul rutier scrie undeva ca pol poate retine permise eliberate de alte tari .Multumesc anticipat (vezi toată discuția)