avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema mostenire

Surorile tatalui meu au renuntat la casa parinteasca (unde au locuit bunicii mei) in favoarea tatalui meu. Cu alte cuvinte, au semnat pentru ca imobilul sa ii ramana tatalui meu. El a decedat ulterior, iar mama mea si cu mine am facut succesiunea. Prin urmare, in momentul de fata casa imi revine mie. Insa surorile tatalui meu doresc acum sa reintre in posesia casei. Exista vreo posibilitate ca acest lucru sa se intample? Care ar fi aceasta?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mariard , utilizator 11:33, 12 Martie 2008
Nici una. Surorile tatalui nu vin la mostenirea acestuia fiind inlaturate de dvs.
Dar sper ca renuntarea de care vorbiti nu e te miri ce fituica. Ele apar in certificatul de mostenitor dupa bunici ca fiind renuntatoare sau straine de mostenire?
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2008
romascanu, moderator
Dreptul de folosinta asupra casei apartine mamei in virtutea dreptului sotului supravietuitor, pana la executarea iesirii din indiviziune, impreuna cu obiectele casnice si darurile de nunta. (Legea 319/1944).
Asadar, pentru ca surorile sa intre in posesia unei parti din locuinta, vor trebui sa obtina o hotarare de partaj a bunurilor sccesorale, pe care sa o execute.
O alta conditie, este trecerea a cel putin un an de la incetarea din viata a sotului, aces termen fiind in beneficiul folosintei bunului de catre sotul supravietuitor.
Ce partaj Alexandru? In ce calitate, daca mostenitorii defunctului sunt fiul si sotia supravietuitoare?

Va rog totusi @mariard sa ne precizati daca in masa succesorala aratata in certificatul de mostenitor casa apare in intregul sau ca fiind a tatalui ca sa fim siguri ca surorile nu au cumva vreo ramasita de pe undeva.
Maria, sa-mi spui daca am inteles bine... la decesul bunicii s-a facut succesiunea si surorile tatalui tau au renuntat la succesiune, deci tatal tau a fost singurul care a mostenit, corect? Casa bunicii a intrat astfel in patrimoniul tatalui tau.
La decesul tatalui tau, doar tu si mama ta aveti dreptul la mostenire, iar din aceasta face parte si casa pe care tatal tau a mostenit-o de la bunica ta.
Surorile tatalui nu mai pot reveni acum asupra renuntarii la mostenirea bunicii, ele si-au exercitat deja dreptul de optiune succesorala.
romascanu a scris:

Ce partaj Alexandru? In ce calitate, daca mostenitorii defunctului sunt fiul si sotia supravietuitoare?

Va rog totusi @mariard sa ne precizati daca in masa succesorala aratata in certificatul de mostenitor casa apare in intregul sau ca fiind a tatalui ca sa fim siguri ca surorile nu au cumva vreo ramasita de pe undeva.

Mai cititi va rog, o data...

Eu am inteles ca tatal a mostenit casa parinteasca , surorile neavand pretentii la moartea bunicilor., nu la moartea tatalui ( ceea ce e si normal, nu am inteles de ce a fost necesara renuntarea expresa in favoarea tatalui). La moartea tatalui, insa, la mostenire are vocatie toata lumea. Din exprimarea dansei, asa se si intelege.

Nu stiu cum ai reusit tu sa deduci ca surorile au renuntat la succesiunea tatalui....mesajul nu contine asa ceva. Surorile poate aveau testament lasat de la bunici si au renuntat in favoarea tatalui.

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire? serbanmaria serbanmaria Buna!Ma numesc Maria si as dori si eu cateva informatii. Sunt casatorita de 5 ani. Sotul meu are tatal decedat de 20 de ani. Casa in care locuim este pe numele ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune Lucian27 Lucian27 Dupa moartea mamaei au ramas 3 fiice dintre care numai una a acceptat succesiunea, a ingrijit-o pe mama in timpul vietii si s-a ocupat de inmormantare. Vreau ... (vezi toată discuția)
Mostenirea daca exista testament bla bla bla bla buna ziua as avea o intrebare:bunicul meu a decedat si a lasat prin testament totul bunicii mele.tatal meu la fel e decedat deci unicii mostenitori am fi eu ... (vezi toată discuția)