avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea 330/2009 anuleaza CCMUNN?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea 330/2009 anuleaza CCMUNN?

Buna ziua. Am depus cerere pentru acordarea primei de nastere la scoala unde lucrez, am sesizat ITM-ul, care a spus ca am dreptul la aceasta prima, prevazuta de CCMUNN, dar ISJ Cluj a motivat neacordarea acestei prime prin legea 330.Au dreptate?Ramane doar calea instanteiI?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:40, 11 Decembrie 2010
Legea 330 nu anuleaza drepturile prevazute de CCMN. din pacate ramane calea instantei.
Dar aceasta lege se aplica?
sce76 a scris:

Dar aceasta lege se aplica?


Este o interpretarea eronata a legii respectivec ... ajutorul de nastere nu face obiectul Leii nr.330/2009.
Ideea este ca foarte multe institutii bugetare se eschiveaza de la plata acestui ajutor, pe motivatia legii 330/2009 coroborat cu OUG 1/2010 (se prevede in aceste acte normative ca toate drepturile salariale si de natura salariala pentru bugetari sunt cele prevazute de legea 330/2009, neputand fi instituite plati suplimentare prin contractele colective de munca)... Justificarea lor este ca acest premiu (ajutor de nastere) prevazut la art. 51 din CCMUN este cuprins in capitolul 4 - "salarizare si alte drepturi banesti", fiind astfel asimilat altor drepturi de natura salariala... Din pacate, doar pe calea instantei se poate obtine un rezultat pozitiv in acest sens.
Nu are cum sa fie catalogat drept de natura salariala, intrucat in art.55 alin.4 lit.a C.fiscal este precizat ca , ajutoarele de nastere nu sunt incluse în veniturile salariale .

Alte discuții în legătură

Salariu mediu pe unitate la nasterea unui copil da sau nu? Lucyaly Lucyaly Buna ziua, Am o intrebare. Am nascut pe 21 iulie 2010. Sunt salariata (am fost salariata. acum sunt in concediu de maternitate) in cadrul unei universitati ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere - drept salarial sau ajutor social? oana_ioan2002 oana_ioan2002 Buna ziua, Ma confrunt cu urmatorul caz. Mi-am depus la angajator cererea pentru prima de nastere, copilul meu avand doi ani si jumatate. Stiind ca termenul ... (vezi toată discuția)
Tratament fiscal - indemnizatie nastere zzenovia zzenovia Buna ziua tuturor! Va rog , sunt presata de timp si pana acum nu am acordat nicio indemnizatie pentru nastere copil, conform art.55 lit.c din CCMUN 2007-2010 ... (vezi toată discuția)