Buna ziua. Am depus cerere pentru acordarea primei de nastere la scoala unde lucrez, am sesizat ITM-ul, care a spus ca am dreptul la aceasta prima, prevazuta de CCMUNN, dar ISJ Cluj a motivat neacordarea acestei prime prin legea 330.Au dreptate?Ramane doar calea instanteiI?
Ideea este ca foarte multe institutii bugetare se eschiveaza de la plata acestui ajutor, pe motivatia legii 330/2009 coroborat cu OUG 1/2010 (se prevede in aceste acte normative ca toate drepturile salariale si de natura salariala pentru bugetari sunt cele prevazute de legea 330/2009, neputand fi instituite plati suplimentare prin contractele colective de munca)... Justificarea lor este ca acest premiu (ajutor de nastere) prevazut la art. 51 din CCMUN este cuprins in capitolul 4 - "salarizare si alte drepturi banesti", fiind astfel asimilat altor drepturi de natura salariala... Din pacate, doar pe calea instantei se poate obtine un rezultat pozitiv in acest sens.
Nu are cum sa fie catalogat drept de natura salariala, intrucat in art.55 alin.4 lit.a C.fiscal este precizat ca , ajutoarele de nastere nu sunt incluse în veniturile salariale .