avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu mediu pe unitate la nasterea unui copil Da sau ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu mediu pe unitate la nasterea unui copil Da sau Nu?

Buna ziua,
Am o intrebare. Am nascut pe 21 iulie 2010. Sunt salariata (am fost salariata. acum sunt in concediu de maternitate) in cadrul unei universitati din provincie. As dori sa stiu, conform legii eu mai primesc un salariu mediu/unitate care se dadea mamelor la nastere? Precizez ca am adresat aceasta cerere la unitatea la care lucrez iar jurista mi-a raspuns ca, confrom legii salarizarii unice acest drept se anuleaza. Este adevarat? Daca nu, cum as putea sa o conving de contrariu?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:37, 26 Noiembrie 2010
Ajutorul pentru nastere nu face obiectul niciunei legi .. este reglementat de CCMN , art.51 lit.c.
Recunosc ca nu ma pricep f bine la legi. Deci acest ajutor este "OPTIONAL"...sa inteleg?Se da din fonduri proprii?
Nu este optional .... este un drept ce deriva din prevederile Contractului Colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010.
Da, se da din fondurile angajatorului.


Este inca o chestiune de "interpretare"...aparuta in urma capodoperei nr. 330/2009 :(...

Unii asimileaza ajutorul de un salariu mediu pentru nasterea unui copil cu "drepturi salariale" si cum acesta nu se regaseste in legea de salarizare, refuza acordarea acestuia...

Legea cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice

Art. 1. - (1) Prezenta lege are ca obiect de reglementare stabilirea unui sistem unitar de salarizare pentru personalul din sectorul bugetar plătit din bugetul general consolidat al statului.
(2) Începând cu data intrării în vigoare, în tot sau în parte, a prezentei legi, drepturile salariale ale personalului prevăzut la alin. (1) sunt şi rămân în mod exclusiv cele prevăzute în prezenta lege.
Ajutorele de nastere nu constituie un venit de natura salariala ...... art.55 alin.4 lit.a din Codul fiscal prevede ca : Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 330/2009 anuleaza ccmunn? sce76 sce76 Buna ziua. Am depus cerere pentru acordarea primei de nastere la scoala unde lucrez, am sesizat ITM-ul, care a spus ca am dreptul la aceasta prima, prevazuta ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu oferit la nastere costin1305 costin1305 Salut, in curand vom deveni parinti. nu are rost sa povestesc reactia celor de la locul de munca al sotie, insa pentru doua probleme am nevoie de ... (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate pt. nastere ContSters57911 ContSters57911 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca se impoziteaza si se retin toate cotizatiile la salarul mediu pe unitate pt. nastrea copilului ( conform art. 51, litera ... (vezi toată discuția)