avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prima de nastere - drept salarial sau ajutor social?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prima de nastere - drept salarial sau ajutor social?

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatorul caz. Mi-am depus la angajator cererea pentru prima de nastere, copilul meu avand doi ani si jumatate. Stiind ca termenul de prescriptie este de 3 ani, am stat linistita..pana a venit rezolutia de respingere a cererii mele.
Mi s-a comunicat faptul ca NU este un drept salarial (atata timp cat este prevazut si in cod fiscal ca ajutor si cheltuiala soaciala, atata timp cat nu se impoziteaza-cum se intampla la salarii). Astfel, mi se invoca art.283 alin1 lit e, spunandu-mi ca termenul de prescriptie pentru cererea mea era de 6 luni.
De asemenea, mi s-a comunicat ca, pentru a veni in sprijinul cererii mele, trebuie sa aduc dovada - articole de legi/legi unde se specifica foarte clar ca prima de nastere=drept salarial (si credeti-ma, ca am citit toata legislatia, coroborari gasesc pretutindeni, dar nu vad nicaieri unde sa scrie concret ca prima(ajutorul) de nastere este UN DREPT SALARIAL.
Ma puteti ajuta in acest sens cu articol de lege?
Nu doresc sa dau in judecata firma, suntem in relatii bune si inca nu au intervenit conflicte majore intre noi. De aceea, incerc deocamdata sa ii conving prin argumente legale.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:36, 16 Februarie 2011
Ajutorul pentru nastere nu este inclus in categoria veniturilor salariale ... Art.55 alin.4 C.fiscal : Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, ....... prin urmare, termenul de prescriptie este de 6 luni.
Daca este ajutor social , atunci de ce este prevazut in capitolul DREPTURI SALARIALE?
Unde este prevazut la capitolul "DREPTURI SALARIALE"?
Era prevazut in Capitolul 4 - Salarizarea si alte drepturi banesti din CCMN ...... nici nu exista capitolul DREPTURI SALARIALE
In contractul colectiv la nivel de ramura invatamant este prevazut in capitolul salarizarea si alte drepturi salariale.
Cu ce ar schimba asta atat de mult totul?
Drepturi salariale nu este egal cu drepturi banesti?

Alte discuții în legătură

Legea 330/2009 anuleaza ccmunn? sce76 sce76 Buna ziua. Am depus cerere pentru acordarea primei de nastere la scoala unde lucrez, am sesizat ITM-ul, care a spus ca am dreptul la aceasta prima, prevazuta ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere acordata de angajator allison allison Buna. Am primit de la angajator o prima de nastere echivalenta cu salariul meu net, si nu cu salariul mediu pe unitate (care e mult mai mare decat salariul ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate la nasterea unui copil da sau nu? Lucyaly Lucyaly Buna ziua, Am o intrebare. Am nascut pe 21 iulie 2010. Sunt salariata (am fost salariata. acum sunt in concediu de maternitate) in cadrul unei universitati ... (vezi toată discuția)