1. perioada de preaviz:
CCMUNN 2007-2010
ART.74(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la
desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
2. articole concediere:art 61,art.65-codul muncii
3. Decizia de concediere: art.75 -codul muncii-decizia de concediere isi produce efecte de la data comunicarii ei salariatului. decizia de concediere trebuie sa contina si informatiile privind eventualele conflicte de munca: art 283-codul muncii:Art. 283. - (1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate: a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă si art 284 Art. 284. - (1) Judecarea conflictelor de muncă este de competenţa instanţelor stabilite conform Codului de procedură civilă.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. (1) se adresează instanţei competente în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul.
Art.73 -Codul Muncii reglementeaza faptul ca beneficiati de un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare in cazul in care ati fost concediat in conformitate cu art.61 lit.c si d ,art 65 si 66 din Codul Muncii (concediere pt motive ce tin de persoana salariatului).
andymaurul
termenul de preaviz in cazul concedierii individuale este de 20 zile lucratoare conform art. 74 alin. 2 din CCMN si curge de la data instiintarii in scris. In decizia de concediere (nu in instintare) trebuie trecu termenul si judecatoria unde poate fi contestata. termenul este de 30 zile calendaristice.
articolele care reglementeaza modul de desfasurare a concedierii colective sunt art. 65-72 din Codul Muncii
Codul Muncii spune:
Art. 58. [definiţia legală şi felurile concedierii]
(1) Concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului.
(2) Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.
Art. 65. [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
Art. 73. [preavizul de concediere]
(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în perioada de probă.
(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).
Art. 74. [Conţinutul deciziei de concediere]
(1) Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de priorităţi, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.
(2) Abrogat.
Art. 75. [începutul efectelor deciziei de concediere]
Decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului.
In privinta tremenului de preaviz in caz concediere dar nu dinvina salaritului, conform CCMUNN pe 2007-2010, este de 20 zile.
Sper sa va fie de folos.
prevederile Codului Muncii se completeaza cu prevederile mai favorabile din contractul colectiv aplicabil. Contractul Colectiv Unic la Nivel National se aplica tuturor angajatilor si stabileste ca per de preaviz este de 20 zile lucratoare.
Daca contractul colectiv de la nivel de ramura, grup de unitati sau la nivel de unitate stabileste o alta perioada mai mare, atunci se aplica aceasta.